• Imprimeix

La recerca universitària es beneficiarà d'un nou programa de suport per potenciar les activitats d'impacte internacional

Torna
Dijous, 22 de març de 2018
SUR

SUR

 
Les universitats catalanes es beneficiaran d’un programa específic de Suport a Departaments i Unitats de Recerca Universitaris, anomenat SDUR, per potenciar les activitats d’impacte internacional. El secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, ha explicat que aquesta nova convocatòria d’ajuts, per valor de quatre milions d’euros, s’està enllestint i es preveu publicar en les pròximes setmanes.
 
Navarro ha subratllat que la nova convocatòria SDUR és fruit “de les polítiques consensuades amb el sistema universitari que impulsem des del Govern”, acords que en els últims pressupostos aprovats –els corresponents al 2017– van significar 46,5 milions d’euros d’increment en aquest àmbit que s’han destinat a la millora del finançament de les universitats, a l’ampliació del sistema de tarifació social i altres polítiques com ara programes específics com l’SDUR.
 
L’objectiu dels ajuts SDUR és promoure i consolidar la generació de coneixement fronterer i la seva transferència, així com donar impuls als plans estratègics i les polítiques científiques conjuntes entre els departaments i/o unitats de recerca beneficiaris i les seves universitats. En definitiva, aquesta nova convocatòria “ha de permetre que les universitats catalanes facin el següent salt endavant en el seu posicionament internacional en matèria de recerca”.
 
Navarro s’ha referit al nou programa SDUR en el marc del Seminari sobre finançament universitari, organitzat avui per la Universitat de Barcelona. Durant l’acte d’inauguració, el secretari d’Universitats i Recerca ha fet un anàlisi de la situació actual i ha posat sobre la taula la necessitat de superar la taxa de reposició imposada per l’Estat i avançar en les polítiques de personal, així com en invertir en el manteniment i en la millora de les instal·lacions i les infraestructures. “La brillant activitat universitària no pot esperar més per esdevenir una prioritat política i, sobretot, econòmica”, ha afegit.
 
El secretari d’Universitats i Recerca ha demanat als experts presents en el seminari quines mesures aplicarien en l’escenari pressupostari més optimista –que recolliria la proposta llançada recentment per l’exconseller Andreu Mas-Colell de prop de 40 milions d’euros anuals addicionals–  i si recomanarien “mantenir i impulsar programes tipus SDUR” i d’altres tipus iniciatives de “millora de la qualitat de la plantilla i les infraestructures acadèmiques”.
 
Navarro ha tancat la seva intervenció reconeixent “el sobreesforç” que han fet les universitats en els anys de crisi econòmica i restricció pressupostària i, com malgrat aquest difícil escenari, la resposta de la comunitat universitària han estat “els bons resultats i les bones decisions”.