• Imprimeix

Vida, naturaleza y ciencia, de Detlev Ganten, Thomas Deichmann i Thilo Spahl

23/04/2010 10:04
Vida, naturaleza y ciencia, de Detlev Ganten, Thomas Delchmann i Thilo Spahi
 
 

Aquest llibre ens aproxima a tot el que cal saber avui sobre diverses branques científiques (biologia, química, física, geologia, medicina, psicologia...). És un extraordinari exercici de divulgació científica on la informació recopilada estimula la nostra curiositat i ens fa agafar interès per la ciència. Els autors han aplegat les bases imprescindibles d'àmbits emergents com ara la cosmologia, la geologia, l’evolució, la psicologia o la genètica. Tanmateix, el llibre no pretén ser una recopilació enciclopèdica de coneixements sinó que, fonamentalment, pretén despertar el nostre interès pel coneixement. L'obra posa al nostre abast les respostes que, per a un lector o lectora de principis del segle XXI, la ciència ha donat a les preguntes que sempre s’ha plantejat la humanitat al llarg de la història (Quin és l’origen de l’espai o del temps? Com es va iniciar la vida?).

En el món actual cal tenir coneixements científics per poder decidir lliurement i conscientment sobre moltes qüestions socials, ètiques, mediambientals o econòmiques. El llibre ens ofereix un catàleg de tot el que és necessari saber en aquest sentit. L'obra tracta en primer lloc l’inici de la vida a la Terra i conclou amb el fascinant món del cervell, tot aprofundint en altres àmbits com el cos humà o l’univers. Els autors confronten ciència i humanitats, tot prenent posició davant les principals controvèrsies de l’actualitat, i situen en tot moment el saber experimental al mateix nivell de prestigi social que el saber humanístic.

Francament remarcable ens ha semblat l'apèndix, amb recomanacions de lectures de llibres clau de ciència de tots els temps, des del Corpus Hippocraticum del segle IV aC, fins a la seqüència inicial i l'anàlisi del genoma humà (2001), tot passant, entre d’altres, per Aristòtil, Copèrnic, Galileu, Descartes, Newton, Linné, Kant, Lavoisier, Gauss, Lamarck, von Humboldt, Virchow, Darwin, Mendel, Pasteur, Fleming, Marie Curie, Planck, Einstein, Oparin, Popper, Weiner, Tinbergen, Watson i Crick o Chomsky.

Els autors de l'obra són: Detlev Ganten, catedràtic de farmacologia clínica a la Freie Universität de Berlín; Thomas Deichmann, periodista redactor en cap de la revista de pensament NOVO, i Thilo Spahl, psicòleg i periodista científic.


Vida , naturaleza y ciencia
Detlev Ganten, Thomas Deichmann i Thilo Spahl
Col. “Todo lo que hay que saber” (Santillana Ediciones Generales, S. L.), 2008
689 pàgines