• Imprimeix

The disappearing spoon and other true tales of madness, love, and the history of the world from the periodic table of the elements, de Sam Kean

Sam Kean proposa un viatge per la taula periòdica amb un recorregut per 105 elements, tot endinsant-se en la història del seus descobriments, usos i característiques. L’autor diu que, per als diferents elements, la seva geografia és el seu destí. A partir d’aquí presenta la descripció de fets i anècdotes que donen una visió fascinant de la història de la taula periòdica i els caràcters que l’han anat poblant.

22/04/2015 11:04
R107_Recom_thedisappearingspoon_GRAN

The disappearing spoon and other true tales of madness, love, and the history of the world from the periodic table of the elements, de Sam Kean

Si el 91% dels àtoms de l’univers són hidrogen i el 8,9% restant heli, la resta, inclosa la Terra sencera, és un accident còsmic. Això porta l’autor a preguntar-se per què si l’hidrogen, el primer de la taula periòdica, és l’element més abundant i el segon més abundant és l’heli, número 2 en la taula, per què el tercer més abundant no és el liti, és a dir el número 3? Amb aquesta reflexió ens introdueix l’estructura atòmica.

El títol de l’obra fa referència a un experiment que va estar de moda fins que la preocupació per la seguretat i la toxicologia van espatllar la festa. Es tractava d’oferir una tassa de te amb una cullereta de gal.li, metall que fon a 30ºC, i  veure l’astorament del convidat en veure-la desaparèixer en agitar el líquid.

Es tracta d’un llibre amb molta informació i de lectura molt entretinguda amb passatges en els quals no falta el sentit de l’humor.

 

The disappearing spoon and other true tales of madness, love, and the history of the world from the periodic table of the elements

Sam Kean

Little, Brown and Company

391 pàgines

 

La cuchara menguante y otros relatos veraces de locura, amor y la historia del mundo a partir de la tabla periòdica de los elementos.

Sam Kean

Ed. Ariel