• Imprimeix

The Human Brain Project entra en la tercera fase amb 88 milions d’euros

El mes d’abril passat un dels principals vaixells insígnia de la Comissió Europea (CE), The Human Brain Project (HBP), va entrar en la tercera fase amb la signatura del segon acord específic de subvenció (SGA2) que finançarà l’HBP des de l’1 d’abril del 2018 fins al 31 de març del 2020 amb 88 milions d’euros.

27/09/2018 08:09
R140_MON_3a fase HBP

The Human Brain Project

Els SGA són acords específics de dos anys que descriuen el treball que ha de dur a terme aquest projecte centrat en la recerca del cervell humà, a l’hora que en determina el pressupost i fa una valoració del progrés del projecte. Durant l’SGA1, l’HBP va avançar significativament en la seva missió de construir una infraestructura informàtica del segle xxi per a la ciència del cervell. Amb l’SGA2, el projecte entra en la segona fase amb la intenció d’ampliar la participació a la comunitat científica.

L’HBP connecta la recerca del cervell humà de més de 500 investigadors de 19 estats membres. Els seus equips multidisciplinaris investiguen la complexa organització i la dinàmica del cervell amb nous enfocaments computacionals. El projecte ha anat construint una infraestructura de recerca en neurociència, en la qual hi ha una sofisticada plataforma de neuroinformàtica amb eines digitals per a analítiques de dades a gran escala, una plataforma de simulació, una xarxa de centres de supercomputació d’arreu d’Europa, així com nous sistemes informàtics neuromorfs i neurorobòtics. Un total de sis plataformes van avançar significativament en la segona fase del projecte, que es va tancar amb èxit a finals de març d’aquest any.

Un dels objectius principals de la tercera fase del projecte serà unir les sis plataformes en una sola plataforma conjunta, l’anomenada HBP Joint Platform, i establir un equip d’assistència d’alt nivell per als usuaris. Amb això, el projecte se centrarà cada vegada més a aconseguir que investigadors externs de l’HBP hi participin.

L’HBP es va iniciar el 2013, com un dels dos projectes principals del programa Tecnologies Futures i Emergents (FET) de la Comissió Europea. Després de la fase de difusió (d’octubre del 2013 a març del 2016) es va reestructurar i es va redefinir amb la construcció d’una infraestructura habilitada per a la ciència del cervell. Els canvis en la governança i la recerca, i nous enfocaments, com el principi de codisseny, en què treballen els investigadors i els enginyers informàtics, es van implementar amb èxit, ja que es van mostrar altament productius. Les recerques van començar a obtenir resultats científics excel·lents per entendre millor l’organització de diversos nivells del cervell i, alhora, avançar en una infraestructura que serà una contribució duradora a la comunitat científica i mèdica mundial.

Més informació