• Imprimeix

Talamanca 1714. Arqueologia d'una batalla de F. X. Hernàndez i X. Rubio

23/04/2010 10:04
Talamanca 1714. Arqueologia d'una batalla de F. X. Hernàndez i X. Rubio

En aquest llibre es presenta el treball de recerca sobre la batalla lliurada a Talamanca el 13 d’agost de 1714 entre els exèrcits català i borbònic. Es tracta d’un estudi històric i arqueològic portat a terme pel grup DIDPATRI de la Universitat de Barcelona, que presenta el seu treball de manera molt atractiva i entenedora fins i tot per als no especialistes.

Cal remarcar, però, que el llibre mostra amb tot rigor els resultats del treball portat a terme i descriu la metodologia emprada tot utilitzant des de textos de l’època fins a les tecnologies modernes de localització de troballes per GPS o la modelització mitjançant teoria de jocs.

En el llibre podem llegir que el que diferencia la crònica de la història és la verificació dels fets. Així doncs, a partir de la carta que el Marquès de Poal va escriure als consellers de Barcelona pocs dies després de la batalla, en la qual relata els fets i la victòria de l’exèrcit català, i després d’haver consultat altres fonts documentals disponibles i excavat el camp de batalla, els investigadors han intentat reinterpretar el combat.

El llibre conté mapes, il·lustracions i un inventari del material trobat sobre el terreny amb la corresponent descripció, coordenades de localització i imatges. El llibre també conté documentació biogràfica dels comandaments implicats en la batalla per ambdós bàndols.
TALAMANCA 1714.
Arqueologia d'una batalla
F. X. Hernàndez i X. Rubio (coordinadors)
Col. Camp de Mart nº 2
Editorial Llibres de Matrícula, 2009
172 pàgines