• Imprimeix

Take, el fotó , de Joaquim Bosch

30/11/2005 13:11
Take, el fotó, de Joaquim Bosch

Aquest llibre, publicat recentment coincidint amb l'Any Mundial de la Física, ens relata el vertiginós viatge d'un fotó, en Take, a través de l'espai, des d'una supernova fins a Barcelona.

 

En la seva aventura, en Take es va trobant amb altres partícules que, com ell, volten per l'univers. D'aquests encontres aprèn a conèixer els altres i, el que és més important, aprèn a conèixer-se ell mateix. Veu àtoms, formats per protons i neutrons, i d'altres que, a més, tenen electrons al seu voltant; veu fotons que tenen menys energia que ell, però que corren a la mateixa velocitat, la de la llum, i s'adona que són les partícules més ràpides de l'univers tot i que no sempre viatgen en línia recta, ja que la proximitat d'una estrella pot corbar la seva trajectòria. De fet, en la seva aproximació al sistema solar, el Sol el desvia de la seva trajectòria i l'adreça cap al nostre planeta. Aprèn que, tot i no tenir massa, la gravetat l'afecta!

A l'atmosfera terrestre en Take es veu sotmès a una sèrie de canvis provocats per topades i s'adona que cada xoc amb àtoms o molècules li pot suposar una pèrdua d'energia i, per tant, la seva transformació en un altre tipus de fotó: d'un raig gamma a un raig X, i després a un fotó ultraviolat i a un visible.

El llibre descriu un bon nombre de fenòmens físics que, tot i no ser-hi esmentats com a tals, estan molt ben explicats amb un text atractiu i de fàcil lectura. El llibre està adreçat a un públic infantil, de 12 a 15 anys, però tanmateix el públic adult també en podrà gaudir plenament, tant si està familiaritzat amb el món de la física com si no ho està. L'autor ens fa l'ullet amb alguns tocs poètics; i, a més, el llibre està magníficament il·lustrat per Fernando Krahn.