• Imprimeix

Som una espècie violenta? La violència humana explicada des de la biologia i la psicopatologia

Aquest llibre exposa, amb un to divulgatiu, quins són els aspectes de la violència i l’agressivitat des del punt de vista de la biologia i la psicopatologia, i fa un repàs de com influeixen els components genètics i els ambientals i de com, arribat el cas, es poden retroalimentar.

21/04/2016 11:04
R117_RECOM_Som una espècie violenta

Som una espècie violenta? La violència humana explicada des de la biologia i la psicopatologia

Reflexiona sobre si la violència és inherent a la nostra espècie, si ha existit sempre i si es tracta d’un mecanisme de supervivència dels homínids. Explora de manera didàctica quina és la frontera entre agressivitat i violència, la relació entre testosterona i agressivitat, l’existència innata de l’agressivitat en els gens o de com els condicionants ambientals poden produir modificacions epigenètiques. D’altra banda, destaca la influència dels trastorns psiquiàtrics o de substàncies addictives, com les drogues i l’alcohol, que poden contribuir també a generar actituds violentes. Estudia de manera exhaustiva els diferents tipus de violència que hi ha: de gènere, intrafamiliar, el terrorisme, els fanatismes o la pròpia de bandes o determinats grups de pertinença que mostren de manera extremista la seva disconformitat amb determinades idees diferents de les seves.

Els avenços en neurociència, genètica i psiquiatria han aportat molta informació sobre l’origen biològic i evolutiu dels comportaments agressius i sobre la seva relació amb el funcionament del cervell, però encara queda molt per descobrir. Som una barreja complexa de condicionants biològics, culturals i educatius. Una cosa és que tinguem unes variants genètiques concretes, i una altra, com s’acaben expressant finalment aquests gens. Per tant, l’ambient en què vivim i com eduquem els nostres fills és essencial a l’hora de determinar si es poden produir comportaments violents o no.

 

Som una espècie violenta? La violència humana explicada des de la biologia i la psicopatologia
Xaro Sánchez, Diego Redolar, Enric Bufill, Francesc Colom, Eduard Vieta i David Bueno
Edicions UB Omniscellula
256 pàgines