• Imprimeix

Publons, donar a conèixer la tasca del revisor científic

Publons és un portal web que vol fer valer la tasca de revisió de la comunicació científica. Amb aquesta finalitat, registra, valida i fa visible l’activitat dels revisors científics a través d’una iniciativa que no només beneficia els investigadors i les revistes que fan una feina oculta i poc reconeguda, sinó que també dota de major transparència l’activitat investigadora.

31/05/2018 11:05
R138_MON_Publons

Publons

Publons va ser adquirit per l’empresa multinacional Clarivate Analytics l’any 2017, tot i que la plataforma havia estat creada l’any 2012 per Andrew Preston i Daniel Johnston amb l’objectiu de donar visibilitat a la tasca que fan els investigadors quan revisen els treballs d’altres. Des que va ser adquirida, el nombre de revistes científiques que conté s’ha incrementat fins a 25.000, i el nombre d’usuaris ha passat de 150.000 a 260.000 en només vuit mesos.

Un dels principals serveis que ofereix aquest portal és la creació de perfils per a revisors, editors, publicacions i institucions en relació amb les revisions realitzades. A més, permet importar les revisions als perfils d’ORCID dels usuaris i exportar els registres de Publons al perfil general d’ORCID.

També ofereix formació en línia per a revisors, amb tutorials dividits en deu temes. La plataforma inclou la generació de llistes ordenades pel nombre de revisions segons revistes, universitats, països i àrees temàtiques. Això, en combinació amb els perfils públics d’usuaris, permet a les revistes buscar i identificar revisors potencials. Finalment, proposa un servei de pagament a les revistes per utilitzar directament Publons com a gestor de revisors.

La diferència amb altres iniciatives similars és que Publons obté les dades que els mateixos usuaris proporcionen i, a més, dona a conèixer el nom dels revisors i dels manuscrits revisats un cop ha finalitzat el procés de revisió.

Més informació