• Imprimeix

Pros i contres que la Xina formi científics africans

La Xina vol formar la propera generació de científics a l’Àfrica amb l’objectiu de millorar la ciència al continent, especialment en els camps de l’agricultura i el canvi climàtic, però també en altres com la física quàntica i la intel·ligència artificial. Tot i els beneficis que pugui tenir per al desenvolupament de la ciència, als crítics d’aquest projecte els preocupa que aquesta inversió els faci dependents d’un país exterior.

30/11/2018 08:11
R142_MON_Xina i Africa

Relacions entre la Xina i Àfrica / Wikipedia

La formació és un element clau d’aquest pla molt més ampli adoptat pels líders xinesos i africans a la tercera cimera del Fòrum de Cooperació Xina-Àfrica, celebrada a Pequín el setembre passat. El president xinès, Xi Jinping, ha compromès 50.000 milions de dòlars en beques i préstecs per a projectes d’infraestructura, programes mèdics, iniciatives d’energia neta i altres projectes a l’Àfrica. Les empreses xineses, a més, invertiran 10.000 milions de dòlars més.

També s’oferiran 50.000 beques per anar a estudiar a la Xina i es facilitaran oportunitats de formació a curt termini a 50.000 persones més perquè puguin desplaçar-se a seminaris i tallers. A aquestes mesures s’hi afegeix un pla d’acció amb beques per a postgraduats per estudiar tant a la Xina com en institucions africanes.

Alhora, també és cert que les beques locals i les instal·lacions destinades a la formació són importants per garantir que alguns investigadors romanguin a Àfrica, ja que actualment moltes persones es formen a l’estranger per manca d’oportunitats al continent i després no tornen. Alguns experts i científics temen que els estats africans es tornin massa dependents d’altres països, especialment de la Xina.

Un altre dubte que plantegen aquestes iniciatives és si realment s’incentivarà la ciència africana, ja que els projectes similars nascuts en fòrums anteriors encara no han generat beneficis notables. Des de l’any 2006 s’han creat arreu d’Àfrica més de 20 centres de desenvolupament tecnològic agrícola finançats pel govern xinès, però no se n’ha obtingut cap avenç significatiu en la recerca i el desenvolupament agrícola ni en cap tipus d’innovació que pugui transformar el desenvolupament agrícola africà. A més, molts científics africans creuen que els centres no tenen transparència i que sembla que representen principalment els interessos comercials xinesos.

El pla reafirma el compromís de moltes dècades de la Xina d’ajudar a millorar les ciències i les pràctiques agrícoles i la protecció del medi ambient a l’Àfrica. Els analistes veuen aquesta inversió com una barreja de cerca de beneficis, filantropia i seguretat alimentària.

Per ara, es preveu la creació de nous centres de recerca conjunta en temes mediambientals i geocientífics, tot i que encara no se n’han anunciat les ubicacions. També hi haurà programes abocats a la salvaguarda de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic i la desertificació. Es preveu que 500 experts en agricultura xinesos vagin a Àfrica per ajudar a modernitzar les pràctiques agrícoles.

Molts científics esperen que el fòrum doni lloc a la capacitació dels científics agrícoles per millorar les tècniques locals de cultiu i que aquestes iniciatives no serveixin només per donar a la Xina més accés als recursos naturals d’Àfrica, cosa que podria ser fatal per al continent. Alguns experts apunten que, perquè les inversions de la Xina ajudin els africans a aprofitar la ciència i la tecnologia, caldrà que es debati més sobre els acords comercials i els acords polítics a mesura que s’avança.