• Imprimeix

Premi EIC Horizon d’Alerta Ràpida d’Epidèmies

La Comissió Europea ha llançat un premi de cinc milions d’euros amb l’objectiu de trobar la millor solució per establir un sistema d’alerta ràpida d’epidèmies. És un dels sis premis EIC Horizon del Consell Europeu d’Innovació (EIC) que formen part del projecte pilot de l’EIC previst a l’Horitzó 2020, el programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea (UE). El termini per presentar la sol·licitud és l’1 de setembre del 2020.

26/06/2018 13:06
R139_MON_Avis rapid epidemies

Premi EIC Horizon d’Alerta Ràpida d’Epidèmies

El premi es concedirà al desenvolupament d’un prototip d’alerta ràpida, escalable, fiable i rendible que utilitzi dades d’observació de la Terra i altres tipus de dades de geolocalització per preveure i controlar els brots de malalties transportades per vectors, com la malària, la febre del Zika, el dengue o la febre groga.

Les malalties transmeses per vectors són causades per virus, bacteris i paràsits transmesos a través d’organismes vius, com els insectes, i representen més del 17 % de totes les malalties infeccioses. La globalització dels viatges i el comerç, la urbanització no planificada i els desafiaments mediambientals com el canvi climàtic tenen un impacte significatiu en la transmissió d’aquestes malalties.

La solució guanyadora permetrà tenir un sistema d’alerta d’epidèmies molt més ràpid que reforçarà l’eficàcia en l’eliminació de les malalties i ajudarà a mitigar l’impacte de les malalties infeccioses a escala local, regional i mundial. S’espera que faci servir dades d’observació de la Terra del programa Copernicus i el Sistema Global de Sistemes d’Observació de la Terra (Global Earth Observation System of Systems, GEOSS), així com dades epidemiològiques i altres tipus de dades com ara les geogràfiques o les socioeconòmiques. A més, es podria utilitzar la informació climàtica per controlar i predir la distribució de la malaltia i la seva evolució a llarg termini.

Cada any hi ha més d’un milió de morts per malalties transmissibles a tot el món. El seu impacte social és significatiu: sovint causen discapacitat i estigmatització, i agreugen la pobresa. Aquest premi de l’EIC serà una plataforma de presentació d’innovadors per trobar solucions que ajudin a prevenir brots futurs i millorar la qualitat de vida de les persones.