• Imprimeix

Personatges populars, excèntrics i curiosos de Barcelona (1836-1936), de Ròmul Brotons

30/04/2014 10:04
Personatges populars, excèntrics i curiosos de Barcelona (1836-1936), de Ròmul Brotons

En aquesta obra, l’autor ens presenta una galeria de trenta-sis personatges barcelonins, d’origen o d’adopció, que van assolir una gran notorietat entre la ciutadania: botiguers i artistes, estafadors i floristes, castanyeres i acròbates, camàlics i industrials, prestidigitadors i aeronautes, guillats i precursors genials... Tots ells van desfilar durant un segle al ritme de la ciutat.

Per bé que l’autor ha recollit les aventures de personatges imprescindibles, com ara la Monyos, el Noi de Tona o la Marieta de l’Ull Viu, una part fonamental de la llista està formada per allò que ara anomenaríem emprenedors, gent que va arriscar temps i diners per proporcionar a la ciutat novetats admirables, des de l’orxata fins a la màquina de cosir, passant per les joguines modernes o els trucs de màgia.

En destaquem, entre d’altres, el moro Benani, perfumista; Don Nicasi el curandero; Miquel Escuder, geni de la publicitat; el perruquer Pepe i els seus calbs propagandístics; Esteve Riera i els panets de Viena; Magdalena Paulí, florista de la Rambla; la Cisa, maduixaire; en Panxo el camàlic; Donya Paca, castanyera i guaridora; Elena Jordi, de l’estanc als escenaris; la Mundeta, inversionista de barri; Antònia Morral, reina de la Boqueria; el savi Lleonard i els seus camps de cultiu… Sense oblidar els mítics xanxes, uns peculiars agents de l’ordre, mandrosos i inoperants, que eren la riota de la ciutadania. El seu desprestigi fou la raó per la qual l’Ajuntament de Barcelona va crear la Guàrdia Urbana l’any 1907.

Com diu l’autor, «No us conformeu, però, amb la lectura. Heu de sortir de casa. Qui sap si, en passar pel carrer de l’Hospital, us ensopegareu amb la Monyos, atrafegada amb el seu ventall; o a l’altura del pla de l’Os, entre camàlics i desvagats, creureu sentir el so rítmic del bombo de l’Escuder...» Certament, qui sap.

Personatges populars, excèntrics i curiosos de Barcelona (1836-1936)
Ròmul Brotons
Albertí Editor
176 pàgines