• Imprimeix

Nou sistema per a l’elaboració ràpida i rendible de petites quantitats de biofàrmacs

Investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) han desenvolupat un sistema portàtil per fabricar fàrmacs que pot permetre la utilització de diversos biofàrmacs en medicina de precisió o per tractar brots en països en vies de desenvolupament.

29/11/2018 12:11
R142_CIENCIA_elaboracio farmacs

Nou sistema fàcilment reconfigurable per facilitar la fabricació de petites quantitats de biofàrmacs / Felice Frankel, Christine Daniloff, MIT

Els biofàrmacs són un medicament que inclou els antibiòtics i les hormones, i són cada vegada més importants per a l’anomenada medicina de precisió, que consisteix a utilitzar fàrmacs adaptats als perfils genètics o moleculars de grups de pacients concrets.

Molts biofàrmacs són produïts en aparells coneguts com a bioreactors, on es fan servir cèl·lules bacterianes, de llevat o mamíferes per obtenir grans quantitats d’un mateix fàrmac. Perquè els pacients puguin prendre aquests fàrmacs cal purificar-los durant el procés de producció. Aquest fet implica que tot el procés pugui arribar a tenir dotzenes de passos, molts dels quals requereixen la intervenció humana, i que, per tant, la producció d’un sol lot d’un fàrmac pugui durar de setmanes a mesos.

Aquesta rigidesa fa que els fabricants tendeixin a centrar-se en fàrmacs que siguin necessaris per a molts pacients, i se sol evitar la producció d’aquells que s’administren a grups més reduïts de pacients.

El sistema desenvolupat pels investigadors del MIT, en canvi, es pot reconfigurar fàcilment per produir diferents fàrmacs, cosa que permet que es puguin fabricar biofàrmacs a demanda ràpidament. El sistema està format per tres mòduls connectats: el bioreactor, on el llevat produeix la proteïna desitjada; un mòdul de purificació, on la molècula del fàrmac és separada de les altres proteïnes mitjançant cromatografia, i un tercer mòdul, on les proteïnes del fàrmac queden en suspensió per preservar-les fins que arribin al pacient.

Per realitzar aquest procés, els investigadors fan servir una varietat de llevat anomenada Pichia pastoris, amb què es produeixen proteïnes per a biofàrmacs de manera molt més ràpida que amb cèl·lules de mamífers. A més, han aconseguit reduir considerablement la mida del sistema de fabricació, amb l’objectiu final de fer-lo portàtil perquè es pugui posar a sobre d’una taula de laboratori.

Per ara, poden produir tres biofàrmacs diferents amb molta rapidesa: una hormona de creixement humana, un compost que s’utilitza per tractar el càncer i un altre que s’utilitza per augmentar la potència dels sistemes immunitaris de pacients que reben quimioteràpia. També han comprovat que, per a aquests tres medicaments, els fàrmacs produïts amb el nou procés tenen les mateixes traces bioquímiques i biofísiques que les versions fabricades de forma convencional a escala comercial.

 

L. E. Crowell et al., On-demand manufacturing of clinical-quality biopharmaceuticals,
Nature Biotechnology, 36, 988–995 (2018).