• Imprimeix

Mitologia del cel (Catasterismes), d'Eratòstenes

24/01/2006 13:01
Mitologia del cel (Catasterismes), d'Eratòstenes

Al segle III aC Eratòstenes de Cirene -astrònom, matemàtic, geògraf, i director de la famosa biblioteca d'Alexandria- va recollir en un petit llibre la mitologia dels astres i constel·lacions del cel d'Alexandria.

 

L'astronomia, l'aritmètica i la medicina són les primeres ciències que la humanitat va desenvolupar. Les arrels de l'astronomia van néixer, en part, en paral·lel amb les de l'astrologia i algunes d'aquestes arrels -com el nom dels dies de la setmana o la divisió de l'any en dotze mesos- no només han arribat fins els nostres dies, sinó que formen part de la nostra quotidianitat.

Encara que el seu nom sigui menys conegut que els de Pitàgores o d'Arquímedes -amb qui, per cert, va mantenir una de les primeres correspondències científiques de la història-, Eratòstenes de Cirene és un dels científics més brillants de l'antigor. A ell li devem la primera estimació del meridià terrestre, que va calcular només amb una estaca de fusta i uns conceptes bàsics de trigonometria... amb un error d'un 1%!

Aquest home polifacètic, que va dirigir durant més de vint anys la biblioteca d'Alexandria, va recollir en quaranta-quatre capítols independents les històries que la mitologia atorga a l'origen dels astres i les constel·lacions: de la vanitat de Cassiopea a les gestes de Perseu, passant per la lleialtat del serpent. Potser perquè l'autor la va pensar com una obra menor, només un divertimento, el llibre destaca pel seu estil àgil i fresc, ben allunyat d'aquella grandiloqüència que sovint fa tan feixugues les obres clàssiques. I és d'agrair que la introducció i les aclaridores anotacions de Jordi Pàmies segueixin l'estil lacònic d'Eratòstenes.

De tant en tant, però, un innocent comentari ens assalta com un cop de puny. Com quan l'autor no situa l'Óssa Menor a prop del pol nord, o quan menciona, com qui res, obres de Sòfocles o d'Eurípides que no han sobreviscut fins els nostres dies. Aleshores de cop i volta agafem consciència d'estar llegint un llibre que té més de dos mil anys, i l'estómac ens fa pessigolles.


Mitologia del cel (Catasterismes)
Eratòstenes de Cirene
Edicions de La Magrana, Barcelona, 2000
145 pàgines