• Imprimeix

Logicomix. Una búsqueda épica de la verdad. Apostolos Doxiadis i Christos H. Pa

22/06/2012 10:06
Logicomix. Una búsqueda épica de la verdad. Apostolos Doxiadis i Chistos H. Papadimitriou

El fil conductor d’aquesta recomanable novel•la gràfica és la recerca dels fonaments lògics de les matemàtiques, és a dir, la recerca èpica de la veritat —com diu el subtítol de l’obra— en un període de temps que abraça des de les darreries del segle XIX fins a la Segona Guerra Mundial.

A finals del segle XIX, els grans avenços en l’àmbit de les matemàtiques van fer emergir tot un seguit de paradoxes i incoherències que demostraven que alguna cosa no acabava de funcionar. Els protagonistes de Logicomix, les ments més brillants de la història de la humanitat en els àmbits de la lògica i les matemàtiques, van intentar fer front a aquests problemes i establir les matemàtiques sobre bases totalment sòlides utilitzant la lògica i la filosofia: Cantor, Frege, Hilbert, Gödel, Poincaré, Wittgenstein, Von Neumann,Turing…

El punt de partida de tot plegat és la conferència «El paper de la lògica en els assumptes humans», que va impartir Russell tot just començada la Segona Guerra Mundial en una universitat americana. El desenvolupament de la conferència és el fil argumental al voltant del qual Russell desplega la seva recerca particular de la veritat durant mig segle. Àvies possessives, passions amoroses, defenses de posicions excessivament apassionades durant congressos, científics que deliren, la crueltat de la guerra… són algunes de les situacions viscudes pels protagonistes de la història, excel·lentment il·lustrada per Alecos Papadatos i Annie di Donna.

Cal remarcar que un dels mèrits de l’obra es troba en la capacitat d’explicar, de manera didàctica i amb un ritme trepidant, una recerca abstracta i molt complexa. La trama està inspirada en l’Odissea d’Homer (de fet, els autors són grecs), una història humana arquetípica, amb un heroi (en aquest cas, Russell) que emprèn l’aventura humana d’assolir un llenguatge matemàtic universal.

Logicomix. Una búsqueda épica de la verdad
Apostolos Doxiadis, Christos H. Papadimitriou, Alecos Papadatos i Annie di Donna.
Ediciones Sins Entido
352 pàgines