• Imprimeix

La tabla periódica, la curiosa historia de los elementos, de Hugh Aldersey-Williams

23/04/2014 12:04
La tabla periódica, la curiosa historia de los elementos, de Hugh Aldersey-Williams

Aquest llibre és un viatge a través de la història, l’art, la literatura i la ciència seguint el recorregut d’una quarantena d’elements químics.

La tabla periòdica no revela cap història amagada darrere les portes d’un laboratori sinó que ens obre els ulls al món que ens envolta, tot explicant històries extraordinàries en què els elements químics són els protagonistes. Tal com ens explica l’autor, els elements habiten la nostra cultura. I no som conscients de fins a quin punt la seva disponibilitat o la descoberta d’una certa propietat han permès crear obres de gran bellesa o han condicionat esdeveniments històrics.

El llibre parla d’arquitectura i ferrocarrils, de mines i electricitat, de radioactivitat i pigments, de mitologia i astronomia, entre moltíssimes altres coses. Les referències literàries són molt abundants, així com a la pintura, l’escultura i el cinema. Està molt documentat i serveixi com a exemple, l’esment a Francesc Salvà que va construir el primer telègraf elèctric la dècada de 1790.

Si voleu conèixer la simbologia dels petits cofres d’or, plata i plom de Portia a El mercader de Venècia, com el plom sosté l’escultura El pensador d’Auguste Rodin, com es va fer mirall penetrable en la pel·lícula Orphée de Jean Cocteau, com era l’antic recobriment de la coberta del Panteó de Roma o quin és el material del qual està fet el Museu Guggenheim de Bilbao, aquest llibre us interessarà.

En definitiva, es tracta d’una recopilació de relats que transporten el lector en un viatge meravellós de descoberta dels elements químics; l’entreteniment està garantit.


La tabla periódica, la curiosa historia de los elementos
Hugh Aldersey-Williams
traduït per Joandomènec Ros
Ariel, Barcelona 2013
511 pàgines