• Imprimeix

La intel·ligència intuïtiva. Com decidir d’un cop d’ull, de Malcolm Gladwell

23/11/2014 13:11
La intel·ligència intuïtiva. Com decidir d'un cop d'ull, de Malcolm Gladwell

La intel·ligència intuïtiva és un llibre sobre com pensem sense pensar, sobre aquestes decisions que aparentment prenem en un instant, d’un cop d’ull, però que en realitat no són tan simples com sembla. Per què algunes persones són bones prenent decisions i d’altres sovint no l’encerten? Per què alguns segueixen el seu instint i triomfen, mentre que d’altres acaben donant un pas en fals? Quin és el funcionament real del cervell a la feina, a classe, a la cuina o al llit? I per què les millors decisions acostumen a ser les més difícils d’explicar?

El seu autor, Malcolm Gladwell, és un escriptor anglocanadenc que treballa al diari The New Yorker i està especialitzat en l’àmbit de la recerca en ciències socials i la psicologia cognitiva.

En aquest llibre, Gladwell ens presenta diferents exemples, com el d’un psicòleg que ha après a predir si un matrimoni pot durar només observant-los durant uns minuts; un entrenador de tennis que sap quan un jugador farà doble falta, fins i tot abans que la raqueta toqui la bola; un expert en antiguitats que reconeix una falsificació d’un cop d’ull; les impressions, en qüestió de segons, d’uns policies de Nova York abans de decidir-se a disparar o no un sospitós del Bronx, etc.

També es diu que qui és bo prenent decisions no sempre és qui processa més informació o qui dedica més temps a deliberar, sinó aquell qui ha perfeccionat l’art de filar prim, d’extreure els pocs factors que realment importen a partir d’un nombre aclaparador de variables. Per mitjà de la neurociència i de la psicologia, La intel•ligència intuïtiva ens canvia la manera de veure les decisions que prenem. Del vessant del nostre cervell que arriba a aquesta mena de conclusions ràpides en diem l’inconscient adaptatiu, i l’estudi d’aquesta mena de processos de presa de decisions és un dels nous camps de la psicologia que desperta més interès en l’actualitat.

Conclou el llibre una demostració del fet que, sovint, cal «escoltar amb els ulls». Per demostrar-ho es presenta, a mode de lliçó, el cas de les proves de selecció en orquestres de música clàssica: actualment, sovint es fan les proves d’audició darrere d’una pantalla per evitar que entrin en joc prejudicis com la raça, el sexe, etc., a l’hora de valorar l’actuació d’un músic.


La intel·ligència intuïtiva. Com decidir d’un cop d’ull
Malcolm Gladwell
Editorial Edicions 62
237 pàgines