• Imprimeix

La doble hélice, de James Watson

03/07/2006 12:07
La doble hélice, de James Watson

Narrada per un dels seus protagonistes, James Watson, la història del descobriment de l'estructura de la molècula d'ADN s'assembla més a una novel·la d'aventures que no pas a un relat històric.

 

Watson comença aquest peculiar relat autobiogràfic amb la seva arribada a una Anglaterra que acaba de sortir de la segona guerra mundial, quan els Estats Units acabaven de rescatar el vell continent de les tenebres. En aquestes primeres pàgines -essencials per entendre la clau amb què està escrit el llibre- Watson ens adverteix que la seva intenció no ha estat descriure les coses i la gent amb què va conviure tal com eren sinó tal com les va veure ell aleshores, quan, amb les seves pròpies paraules, era un “jove i arrogant americà”. 

Naturalment, després de qualificar-se ell mateix amb aquesta contundència no té cap mena de pudor a l'hora de disparar, amb gràcia, contra tot el que es mou. Persones del món de la física, la química, la biologia, la radiologia... tota mena d'especialistes s'apunten a una frenètica cursa científica per descobrir l'estructura de la molècula d'ADN, amb el premi Nobel esperant la persona guanyadora. Watson ens fa un retrat complet de tots els protagonistes de la història, amb les seves grandeses i les seves misèries. Com en una novel·la d'intriga, assistim a les complexes relacions d'aquesta xarxa en què tothom fa equilibris per administrar els seus silencis alhora que necessita establir un mínim de complicitat, perquè tots són companys i rivals al mateix temps. En aquestes pàgines també hi ha lloc per als tòpics anglosaxons sobre França (i sobre les franceses!) i per a la particular relació d'amor-odi entre anglesos i americans. Tot plegat conforma un relat àgil i irònic en què es posa de manifest que els grans homes estan fets del mateix material que la resta dels mortals. 

Amb el salt en el temps i l'epíleg amb què conclou el llibre, arriba l'estocada final d'aquesta particular educació sentimental de la qual ningú surt tan malparat com el mateix Watson. Una joia!  

James D. Watson

La doble hélice

Alianza Editorial

206 pàgines