• Imprimeix

La cuina catalana medieval, un festí per als sentits, de Isidra Maranges

09/06/2006 12:06
La cuina catalana medieval, un festí per als sentits, de Isidra Maranges

La cuina catalana medieval, un festí per als sentits és un llibre d'història que ens explica què es menjava a l'edat mitjana, quins eren els principals productes i ingredients emprats i com es cuinaven, tant pel que fa a les tècniques culinàries com als estris utilitzats, i quins eren els costums en el parament de la taula o en les diferents èpoques de l'any.

 

Com ens diu la pròpia autora, "El desenvolupament de la cuina ha estat sempre paral·lel al de la civilització humana i les seves implicacions en el caràcter i en la cultura dels pobles en fan, sens dubte, un tema digne d'estudi".

La cuina catalana medieval, anomenada així de manera clara i sense confusions, era ben reconeguda a l'Europa de l'època, i l'autora ens presenta un estudi aprofundit de la cuina de les nostres terres fruit de l'anàlisi d'un ampli ventall de fonts originals medievals, tant històriques (cròniques, ordinacions, cartes reials, llistes de compres, entre d'altres) com literàries, a més dels dos grans llibres de cuina de l'època, el Llibre de Sent Soví i el Llibre de Coch.

El llibre dedica els primers capítols a situar la cuina medieval catalana en el seu context històric tant pel que fa a les cuines precedents com a les contemporànies i a descriure'n les principals característiques dels ingredients, les coccions, el parament de la taula i els cerimonials.

Posteriorment, el llibre recull les receptes dels dos llibres de cuina esmentats, ordenades per ingredient principal i tècnica de cocció, explicant clarament la metodologia emprada per a presentar-les.

En definitiva, un treball exhaustiu i de fàcil consulta.

La cuina catalana medieval, un festí per als sentits
Isidra Maranges
Rafael Dalmau Editor. Barcelona, 2006
446 pàgines