• Imprimeix

Homenaje a Gaia. La vida de un científico independiente, de James Lovelock

Hi ha dues característiques que planen sobre tot aquest llibre: la descripció de la vida d’un científic independent i la gestació d’una teoria.

18/04/2018 15:04
R137_RECOM_Homenaje a Gaia_CORR

Homenaje a Gaia. La vida de un científico independiente, de James Lovelock

En primer lloc, l’obra, una autobiografia, narra  la vida de James Lovelock, un científic creatiu i independent, orgullós de treballar per compte propi, tal com s’espera dels artistes, però no dels científics. Aquesta característica ja destaca en els primers capítols, dedicats a la seva infantesa, adolescència i joventut, on l’autor explica com es forma i com aprèn a ser un científic fins que esdevé un científic independent, que treballa des de casa seva i fa tasques científiques remunerades. I segueix en capítols posteriors en què anem coneixent moltes anècdotes, vicissituds i penúries de la seva trajectòria personal i professional.

L’altre tret que plana sobre el llibre és que l’autor és la persona que va inspirar i formular  la teoria Gaia, que ha treballat al llarg de tota la vida de manera apassionada i constant, sovint empenyent contracorrent, i des de diferents responsabilitats i activitats, perquè aquesta teoria s’obrís pas. Gaia és el nom de la deessa grega que personifica la fertilitat de la terra. Va ser el novel·lista William Golding Smith qui va donar aquest nom a l’entitat complexa que, segons el seu veí James Lovelock, es forma quan la vida sobre la Terra interactua entre ella i evoluciona conjuntament amb el seu entorn natural físic o químic, de manera que la vida no es limita a adaptar-se a la Terra sinó que la canvia,  tot controlant-la de manera homeostàtica, per fer que el medi ambient li sigui benigne. La Terra actua com un macroorganisme, com un únic ésser viu.  La hipòtesi Gaia destil·la per tot el llibre: com se li va ocórrer, com la va bastir, com la va defensar, qui el va ajudar, qui se’n va riure, quina manera de viure representa o fins i tot si pot constituir-se en una religió alternativa pels agnòstics.

Si voleu conèixer de primera mà les idees, les inquietuds, el recorregut vital i el recorregut professional de James Lovelock, el descobridor de la hipòtesi Gaia, i amarar-vos de la seva actitud, de la seva originalitat i de la seva llibertat de pensament, us agradarà llegir aquest llibre. I tingueu sempre ben present el que ens diu l’autor: en la vostra vida diària, que els perjudicis humanistes no us portin mai a menysprear altres formes de vida sobre la Terra.

 

 

Homenaje a Gaia. La vida de un científico independiente
James Lovelock
Editorial Laetoli, 2005
547 pàgines