• Imprimeix

En marxa l’EuroHPC per a la construcció d’infraestructures de supercomputació a la UE

El Consell de Competitivitat de la Unió Europea (UE) va aprovar un reglament per establir l’European High-Performance Computing (EuroHPC) Joint Undertaking, una nova estructura legal i de finançament que agruparà recursos de 25 països europeus per a la construcció d’infraestructures de supercomputació i de dades de primer nivell. També donarà suport a la recerca i la innovació en els àmbits de la ciència, les empreses i la indústria. Aquesta estructura proporcionarà als usuaris europeus públics i privats un millor accés a la supercomputació, que és un requisit essencial per donar suport a la competitivitat i la innovació.

29/11/2018 14:11
R142_MON_supercomputadors

European High-Performance Computing (EuroHPC) Joint Undertaking

L’objectiu de l’EuroHPC és que els investigadors i les empreses no hagin d’anar fora d’Europa per trobar els ordinadors de primera classe que necessiten per processar quantitats de dades cada cop més grans, desenvolupar intel·ligència artificial i trobar solucions a qüestions complexes en àmbits com ara la salut i la seguretat. Cal tenir en compte que actualment la indústria europea consumeix més del 33 % dels recursos de supercomputació a tot el món, però en subministra només el 5 %.

L’EuroHPC s’ha establert el novembre del 2018 i continuarà funcionant fins a finals del 2026 amb un pressupost de 1.000 milions d’euros. La meitat del pressupost l’aportarà la Unió Europea (UE) i l’altra meitat, els estats membres europeus participants. Els recursos addicionals, que tenen un valor de més de 400 milions d’euros, provindran de socis privats.

En primer lloc, el projecte té previst desplegar una infraestructura paneuropea de supercomputació per comprar i posar en marxa dos supercomputadors que estaran entre els cinc primers del món i almenys dos més que es classificaran en el top 25 mundial. Aquestes màquines estaran interconnectades amb els supercomputadors nacionals existents, estaran disponibles a tot Europa per a usuaris públics i privats i s’espera que s’utilitzaran en més de 800 camps d’aplicació científica i industrial.

La segona fase del projecte serà en el camp de la recerca i de la innovació per donar suport al desenvolupament d’un ecosistema europeu de supercomputació, estimular una indústria de subministrament tecnològic i fer que els recursos de supercomputació estiguin disponibles en moltes àrees d’aplicació per a un gran nombre d’usuaris públics i privats, incloses les petites i mitjanes empreses.

Fins ara, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, els Països Baixos, Noruega, Polònia, Portugal, Romania, Eslovàquia, Eslovènia i Espanya s’han compromès a incorporar-se a l’empresa comuna.

A més llarg termini, el Consell de Competitivitat de la UE va proposar invertir 2.700 milions d’euros en l’EuroHPC per enfortir la supercomputació i el processament de dades a Europa en el marc del programa Europa Digital per al període 2021-2027, presentat el maig del 2018. Aquest finançament addicional garantirà la disponibilitat de supercomputadors de primera classe i el seu ús més ampli tant en el sector públic com en el privat, incloses les petites i mitjanes empreses.