• Imprimeix

El triomf de la imaginació, de Ròmul Brotons

23/04/2010 10:04
El triomf de la imaginació, de Ròmul Brotons

L'almanac de l'Enciclopèdia Britànica xifra en 325 els grans invents de la humanitat, dels quals 260 corresponen als segles XIX i XX. Els 65 restants, se'ls repartiria la resta de la història de la humanitat. Segons Brotons, l'explicació rau en el fet que a principis del segle XIX, amb l'aparició de les societats democràtiques, es permet prou marge de maniobra perquè les persones innovadores puguin desenvolupar les seves idees, cosa que fins aleshores havia estat molt difícil o, fins i tot, perillosa.

D’entre tots els invents dels segles XIX i XX, l'autor n’ha triat seixanta i s’ha limitat als aparells, objectes i substàncies habituals que es poden trobar en qualsevol llar occidental. De segur que podreu localitzar-ne la gran majoria en un racó o altre de casa vostra, a la cuina, al menjador, a l’armari o en un calaix. Com diu l’autor, es tracta de seixanta aventures personals o col•lectives que han conformat i condicionat la nostra vida quotidiana; es tracta, en definitiva, del triomf de la imaginació.

Gràcies al llibre hem sabut que el Chupa Chups, el Minipimer i el pal de fregar són de procedència catalana. O que les tiretes adhesives foren introduïdes a l’Estat espanyol per un empresari mataroní, Gerard Coll, fundador dels laboratoris Unitex el 1934. O que una dona, aclaparada per la feixuga feina d’haver de rentar bolquers de cotó, arrencà les cortines de bany, construí un cobertor impermeable i es convertí en la inventora del bolquer d’un sol ús. O que el clip, estri ideat el 1899 per l'inventor noruec Johan Vaaler, va ser patentat a Alemanya perquè a Noruega no hi havia les lleis apropiades. O que l'autoria de l'agulla d'estendre sovint és atribuïda a una secta religiosa protestant fundada el 1747 a Anglaterra per Ann Lee.

A banda de Marion O'Brien, la inventora del bolquer d'un sol ús, tres dones inventores més apareixen en el llibre de Brotons: les creadores dels sostenidors, el rentavaixelles i la cafetera italiana. Segons l'autor, tenint en compte que entre un i dos segles enrere l'accés de les dones a les carreres tecnològiques era molt escàs, que n'hi hagi quatre és tot un èxit. Però també es mostren invents fets per homes i destinats només a les dones (el biquini, el pintallavis o els pantis). L'autor explica a cada capítol l'origen de l'invent i la seva evolució al llarg de la història, amb imatges provinents, majoritàriament, d’anuncis de l’època publicats en diaris i revistes, tant nacionals com estatals i estrangers.

En resum, Ròmul Brotons ens proposa un viatge a l’origen de seixanta invents que han canviat el món (o gairebé), amb l’afegit d’una altra llarga seixantena més d’innovacions que, d’una o altra manera, hi estan associades. Es tracta de seixanta aventures personals o col•lectives que han conformat i condicionat la nostra vida quotidiana, amb il•lusions, frustracions, treball, dedicació, creativitat i determinació. Es tracta, en definitiva, del triomf de la imaginació (i de l'esperit emprenedor!).


El triomf de la imaginació
60 invents que han canviat el món (o gairebé)
Ròmul Brotons 
Albertí Editor, SL 
168 pàgines