• Imprimeix

El pensador intruso. El espíritu interdisciplinario en el mapa del conocimiento, de Jorge Wagensberg

L’obra El pensador intruso. El espíritu interdisciplinario en el mapa del conocimiento, de Jorge Wagensberg, analitza el valor del pensament transfronterer i el talent d’aquells que són capaços de fer una immersió en les diferents disciplines del coneixement cercant similituds i punts en comú. A través d’una sèrie d’exemples, extrets de la història de la ciència, de l’art o de la vida quotidiana, l’autor ens ensenya que les diferents disciplines poden estimular-se mútuament.

22/04/2015 11:04
R107_Recom_el pensador intruso_GRAN

El pensador intruso. El espíritu interdisciplinario en el mapa del conocimiento, de Jorge Wagensberg

La capacitat d’unir diverses idees procedents de diferents àmbits pot ser enriquidora i uns dels principals motors de la innovació. Així, per exemple, en el camp mèdic, si bé és cert que els avenços s’han fet des del món de la medicina, podem trobar una estreta col·laboració amb els àmbits de la biologia, l’enginyeria, la química, etc.
Aquest pensament és en certa manera lògic, ja que la realitat mateixa és complexa, per tant l’hem d’abordar de manera transversal, des de diferents punts de vista.

És el pensador intrús, aquell que tracta de sortir de la seva àrea científica, trobant la inspiració en d’altres, qui té més possibilitats d’aportar quelcom de nou al món de la ciència. Els qui s’atreveixen a anar més enllà de la seva especialitat i tenir curiositat per altres àmbits del coneixement, obtenen una visió més àmplia de la que tenien inicialment, i aconsegueixen pensar més enllà del que és evident i traçar connexions per comparar resultats aparentment diferents. Un exemple clar d’interdisciplinarietat el trobem al Renaixement italià en la figura de Leonardo da Vinci, reconegut pintor, inventor, arquitecte, escriptor, escultor, filòsof, enginyer, poeta, botànic i urbanista.

Finalment, l’autor ens demostra amb casos concrets que les noves idees poden sorgir del diàleg amb altres persones alienes a la nostra disciplina, i podem obtenir així una visió global més completa a l’hora de tractar conceptes aparentment complexos.

 

El pensador intruso. El espíritu interdisciplinario en el mapa del conocimiento

Jorge Wagensberg

TUSQUETS EDITORES

320 págs.