• Imprimeix

El criteri del cretí, de Jordi Souto

26/11/2014 10:11
El criteri del cretí, de Jordi Souto

El criteri del cretí. Un viatge al món dels prejudicis i les sobrevaloracions no és un llibre pròpiament de ciència, però s’ajusta a aquesta secció perquè és un llibre molt lúcid que desemmascara una actitud (la del cretí: la beneiteria, el seguidisme, l’estupidesa humana, la manca de sentit crític, de preguntar-se sempre sobre la raó profunda o el perquè de tot plegat) que, malgrat ser totalment contrària a la que hauria de ser l’actitud d’un científic o un investigador, paradoxalment en els camps científics, o relacionats amb les ciències en sentit ampli, està força estesa. Segur que més d’una vegada hem pensat que la frontera entre erudició i pedanteria, per exemple, és molt subtil.

El llibre parla de política, d’economia, de literatura, d’educació, d’art, d’esport i, en definitiva, dels prejudicis i sobrevaloracions que tenim davant de determinats aspectes, i ho fa de manera distesa però també rigorosa. L’autor ens comenta anècdotes i situacions de la quotidianitat que ens identifiquen amb les seves tesis, i ho fa amb un llenguatge planer, clar i directe, tot demostrant un gran domini de la llengua.

Tots els col·lectius tenen algun cretí: també el personal investigador. Dels cretins, ningú no se'n lliura. Quants pseudocientífics o cretins en el camp de les ciències hi ha al nostre entorn? Esdevé especialment il·lustrativa la descripció que fa de l’article (de 35 pàgines!) que Alan Sokal, un professor de física de la Universitat de Nova York, va aconseguir publicar a la revista Social Text l’any 1996. L’article era una paròdia dels treballs que havien proliferat en els anys precedents en els ambients acadèmics i que havien trobat acollida en certes publicacions. Era un article voluntàriament farcit d’absurds i amb una absoluta falta de lògica. Incloïa 109 notes a peu de pàgina i més de 200 referències bibliogràfiques... L’article va ser acceptat i publicat sense cap problema.

Valorem els altres només per les seves titulacions acadèmiques o pel seu estatus social? La valoració d’accions estrambòtiques com ara certes manifestacions culturals o artístiques depèn del prestigi de qui les fa? Un llibre, el trobem més interessant segons qui l’hagi escrit? Apliquem-ho al camp de la recerca: fins a quin punt valorem les contribucions científiques només per les revistes on es publiquen? O per la nacionalitat dels seus autors? O per la institució d’on procedeixen? O per la llengua en què estan escrites? Ni tan sols en l'àmbit científic, les valoracions estan al marge de qui signa un article o escriu una obra.

Aquest llibre assagístic, de lectura fàcil, escrit pel filòleg lleidatà Jordi Souto, ens ajudarà a identificar la gran quantitat de cretins que ens envolten, així com, també aquella part de cretí que tal vegada portem a dintre.


El criteri del cretí
Un viatge al món dels prejudicis i les sobrevaloracions
Jordi Souto
Alfazeta Edicions, 2009
204 pàgines