• Imprimeix

El Capellán del diablo: reflexiones sobre la esperanza, la mentira, la ciencia y el amor, de Richard Dawkins

22/12/2005 13:12
El Capellán del diablo: reflexiones sobre la esperanza, la mentira, la ciencia y el amor, de Richard Dawkins

En què s'assembla la conducta dels membres d'un jurat popular a la de les gallines? Què tenen en comú els virus informàtics i les religions? Per què els processos naturals i les conductes dels éssers vius ens meravellen en alguns casos i ens aterren en d'altres? Aquest llibre ens acosta, amb un estil a voltes irònic, a voltes molt crític, al pensament de Richard Dawkins, autor d' "El gen egoista".

 

El llibre és un recull d'articles, conferències, reflexions, ressenyes i pròlegs de llibres, homenatges i panegírics, alguns d'ells inèdits fins ara, escrits per Richard Dawkins en els últims 25 anys.

En aquests textos, agrupats en set apartats, Dawkins aborda temes tan amplis com la teoria de l'evolució de Darwin i les teories creacionistes, la ciència en general, la moral, la religió, l'educació, la justícia, el dol o la història de la ciència. L'autor ens acosta als descobriments científics més recents, com l'embriologia i la clonació; ens parla dels falsos científics i de la falsa ciència, i del perquè de determinades conductes humanes, com ara el terrorisme.

El llibre acaba amb una carta a la seva filla on l'autor fa una defensa absoluta del mètode científic i una advertència dels perills de creure en quelcom aliè a aquest mètode. De fet, en aquesta carta es concreta la idea principal que es desprèn de tots els textos anteriors: la passió de l'autor per la ciència i el mètode científic.

El Capellán del diablo
Richard Dawkins
Traducció: Rafael González del Solar
Gedisa, Oxford, 2005
348 pàgines