• Imprimeix

ESFRI Roadmap 2018

Segons l’European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI), l’accés a infraestructures científiques competitives i d’alta qualitat impulsa les activitats dels investigadors i atreu talent d’arreu del món. Es tracta d’instal·lacions i equipaments, recursos de coneixement o serveis amb característiques úniques, centralitzats en un lloc o distribuïts en les àrees següents: energia, medi ambient, salut i alimentació, ciències físiques i enginyeria, innovació social i cultural i, per últim, dades, informàtica i recerca digital.

30/11/2018 09:11
R142_RECOM_ESFRI_Roadmap_2018

ESFRI Roadmap 2018

L’informe ESFRI Roadmap 2018 identifica 18 projectes nous en fase de desenvolupament (quatre dels quals estan liderats per l’Estat espanyol), que requereixen al voltant de 2.900 milions d’euros d’inversió en els pròxims anys. El full de ruta actual anuncia sis nous projectes d’infraestructures científiques, dos dels quals es focalitzen en l’àmbit del medi ambient, dos en el de la salut i l’alimentació, un en el de l’energia i un en el camp de la innovació social i cultural.

Aquest informe també descriu 37 fites o infraestructures científiques clau (dues liderades per l’Estat espanyol) que s’estan executant o que s’han completat, amb un valor de capital global d’uns 14.400 milions d’euros. En aquest sentit, també cal remarcar la participació destacada del Barcelona Supercomputing Center (BSC) en el projecte Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE).

L’ESFRI és un instrument europeu creat l’any 2002 per donar suport coherent i estratègic a les polítiques científiques en l’àmbit de les infraestructures i facilitar iniciatives multinacionals a escala internacional.

Des de l’any 2006, l’ESFRI publica periòdicament un full de ruta per identificar les inversions necessàries per enfortir l’excel·lència i la competitivitat europea. En aquest sentit, el programa Horitzó 2020 invertirà 214 milions d’euros en el període 2018-2019 a través de convocatòries competitives.

Més informació