• Imprimeix

Diagnòstic de tumors cerebrals a través de líquid cefalorraquidi

Al líquid cefalorraquidi (LCR) que banya l’encèfal i la medul·la espinal s’hi troba la clau per diagnosticar precoçment tumors cerebrals. Investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), amb una biòpsia líquida de LCR obtinguda a través d’una punció lumbar, han pogut detectar alguns tumors cerebrals i, a més, classificar-ne l’ADN per afinar-ne el pronòstic i adequar-hi els tractaments.

30/05/2018 13:05
R138_CENT_tumor cerebral

Glioma / haydenbird a Getty

Els tumors cerebrals solen ser molt agressius, amb una supervivència d’entre un i 15 anys, d’aquí la importància que té identificar el tipus de tumor per afinar-ne el tractament. Fins ara, per diagnosticar un tumor cerebral i establir el tractament més adequat calia fer una biòpsia.

En altres tipus de càncer, com el de mama o el de pell, per al pronòstic i l’elecció del tractament n’hi ha prou amb extreure, de forma senzilla, una mostra del tumor i analitzar-la. Al cervell, però, resulta tremendament més complicat, ja que en funció de la ubicació del tumor, una biòpsia pot comportar seqüeles cognitives importants per al pacient, en la parla o en la visió, entre d’altres,  a banda que el tumor mateix és un mosaic heterogeni de diferents cèl·lules, i una biòpsia, en agafar un fragment del teixit, pot no assegurar una representació exacta del tumor.

Científics del VHIO han analitzat el genotip de set gens de gliomes fent servir mostres tumorals obtingudes mitjançant biòpsia tradicional, així com líquid cefalorraquidi, de manera que han aconseguit classificar fins al 80 % dels gliomes en tres subtipus diferents.  L’ADN del LCR, integra tot  el mosaic de cèl·lules tumorals i  serveix, per una banda, per fer el diagnòstic, i, per una altra banda, per veure com evoluciona el tumor amb el tractament. Això permet identificar el tipus de glioma i conèixer millor el seu pronòstic, la qual cosa resulta determinant per oferir al pacient el tractament més adequat.

El mètode es basa en una tècnica revolucionària anterior, desenvolupada el 2015 per l’equip del doctor Joan Seoane, responsable del Grup d’Expressió Gènica i Càncer del VHIO: una biòpsia líquida. Aquest procediment permet analitzar l’ADN tumoral que circula pel torrent sanguini a través d’una simple extracció de sang. Els investigadors del VHIO han replicat ara amb èxit aquesta tècnica, fent servir el líquid cefalorraquidi, per detectar tumors cerebrals amb una mostra de l’LCR que recorre, en un circuit tancat, el sistema nerviós central. L’anàlisi molecular del fluid cefalorraquidi ha permès detectar marcadors tumorals fins ara inapreciables en la biòpsia líquida de sang, i ha estalviat també les biòpsies de teixit tradicionals i invasives, que implicaven perforar el crani per extreure un tros del tumor i analitzar-lo. Aquesta tècnica també els ha permès monitorar l’evolució del tumor, ja que n’hi ha prou amb repetir la punció lumbar per anar adequant el tractament.

Comprendre els mecanismes moleculars implicats en cada subgrup d’aquest tumor obre la porta a administrar fàrmacs dirigits contra dianes específiques i seleccionar el tractament més adequat per a cada pacient, cosa que representa un pas important cap a l’anomenada medicina personalitzada.