• Imprimeix

DOSA3D, un sistema de la UdL per reduir l’ús de productes fitosanitaris

Reduir l’ús de productes fitosanitaris sense perdre eficàcia en el tractament, no només en arbres fruiters, sinó també en vinyes, oliveres, ametllers i cítrics (cultius 3D), és el que permet DOSA3D, un sistema desenvolupat pel Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida (GRAP-UdL) en col·laboració amb el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

31/05/2018 11:05
R138_UNI_fitosanitaris_1

Cultiu de vinya / GRAP-UdL

R138_UNI_fitosanitaris_2

Calculadora DOSA3D de la dosi de productes fitosanitaris

El sistema DOSA3D permet ajustar la dosi segons les característiques estructurals de la plantació i l’eficiència de l’equip de tractaments fitosanitaris. Estableix la dosi òptima a partir del volum de caldo adaptat a las necessitats de l’aplicació, i té en compte el cultiu, la plaga o la malura que es vol controlar, el producte que s’aplica i l’equip de tractaments. Pot ser utilitzat com a simple calculadora de la dosi o com a sistema de gestió dels tractaments amb accés permanent als càlculs realitzats anteriorment.

Les proves dutes a terme en l’etapa inicial en Fruits de Ponent, Sanui Fruits, Nufri, Codorníu, Soldebre, Cooperativa d’Exportadors de Cítrics d’Alcanar, Cítrics Terres de l’Ebre i Viveros Alcanar han demostrat que es poden aconseguir estalvis de producte fitosanitari que, en funció de la situació de partida, poden ser del 40 %, sense comprometre l’eficàcia dels tractaments. Solament a Catalunya, els tractaments fitosanitaris suposen una factura anual d’uns 50 milions d’euros.

Aquest sistema contribueix a donar compliment a la directiva europea d’ús sostenible dels productes fitosanitaris (directiva 2009/128/CE), que obliga a implantar programes de gestió integrada de les plagues per reduir-ne el consum i, consegüentment, els riscos pel medi ambient i les persones, segons Santiago Planas, investigador del GRAP-UdL i enginyer del Servei de Sanitat Vegetal

DOSA3D s’ha desenvolupat en el marc del projecte AgVance del Pla estatal d’R+D+I i és el resultat de l’ampliació del sistema DOSAFRUT (només per a fruiters) als cultius esmentats i que actualment suposen una superfície de 306.000 hectàrees a Catalunya, de 4,5 milions d’hectàrees a Espanya i de 9,5 milions a la Unió Europea.

El nom del grup de recerca que ha desenvolupat aquest sistema, AgròTICa, fa referència a l’aplicació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a l’agricultura. El sistema és a disposició dels usuaris en català, castellà i anglès al web i a la botiga Google Play d’Android en forma d’aplicació. Aviat estarà disponible, també, per a dispositius amb sistema iOS.