• Imprimeix

Cuentos de Microbios, de Arthur Kornberg

07/10/2011 10:10
Cuentos de Microbios, de Arthur Kornberg
 
 

El bioquímic nord-americà Arthur Kornberg (Nova York, 1918 – Stanford, 2007), guanyador l’any 1959 del Premi Nobel de Fisiologia i Medicina, juntament amb Severo Ochoa, als anys cinquanta acostumava a explicar contes sobre microbis als seus fills Rog, Tom i Ken. Quaranta anys més tard, i convidat pels seus fills, es va veure obligat a repetir la mateixa experiència amb els seus vuit néts.

Kornberg va idear aleshores tot un seguit de versos instructius i, alhora, molt entretinguts, que incloïen el nom d’algun nét o cosinet per captar encara més l’atenció dels menuts. La col·lecció de contes va circular entre amistats i familiars fins que l’editor Bruce Armbruster va decidir publicar-la, amb dibuixos d’Adam Alaniz i imatges de Roberto Kolter.

L’obra conté una magnífica desfilada de microorganismes, descrits poèticament per fomentar l’aprenentatge de grans i petits: des del Salmonella typhi, responsable del tifus, fins a l’Streptococcus pneumoniae, causant de la pneumònia, tot passant per bestioles menys nocives i molt més beneficioses, com ara el Penicillium notatum, del qual s’obté la penicil·lina, o el Saccharomyces cerevisiae, un llevat que es fa servir en la fabricació del pa, el vi i la cervesa. Tot llegint els versos ens podem sentir identificats amb el pare o l’avi Kornberg, que, pacientment, contestava les preguntes dels nens (un dels quals, el seu fill Rog, acabaria obtenint el Premi Nobel de Química el 2006).

Cal destacar la traducció de Ricard Guerrero i Mercè Piqueras, que han hagut de treballar de valent per aconseguir que, sobre la base de l’obra original en anglès, els versos rimessin també en castellà. Completa l’obra un vocabulari molt útil per acompanyar la lectura del llibre i resoldre possibles dubtes. En aquest moment s’està treballant en la versió catalana del llibre.