• Imprimeix

Cuántica. Tu futuro en juego, de José Ignacio Latorre

Aquesta obra ens convida a visitar la ciutat imaginària de Cuántica, regida per unes lleis tan peculiars que semblen impossibles. Les lleis que ens portaran a una segona revolució que desembocarà en una nova era: l’era de les tecnologies quàntiques. Som al llindar d’una nova revolució!

18/04/2018 15:04
R137_RECOM_cuantica_CA_CORR

Cuántica. Tu futuro en juego, de José Ignacio Latorre

La mecànica quàntica és útil. Una bona prova la tenim a la butxaca: el telèfon mòbil. Els seus xips estan formats per transistors basats en els principis de la mecànica quàntica. Aquests xips van ser impresos amb llum làser, que no és més que un feix de partícules de llum que mantenen la coherència quàntica entre elles. La fibra òptica, les ressonàncies magnètiques, les tomografies…

 

Com molt bé apunta l’autor, la mecànica quàntica sustenta una part molt destacable del PIB de la nostra economia. En conseqüència, si ens preguntem per a què serveix la mecànica quàntica, la resposta és tan extensa com aclaparadora. I respondre aquesta pregunta de manera sintètica i pedagògica és el que fa l’autor d’aquest llibre, José Ignacio Latorre, catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de Barcelona i investigador al Centre de Tecnologies Quàntiques de Singapur.

 

El llibre consta d’un pròleg, cinc capítols i dos apèndixs. En els dos primers capítols, Latorre examina les lleis quàntiques (els quatre postulats quàntics) i analitza la primera revolució quàntica, tot centrant-se en la importància de la figura de Planck i en quatre aplicacions tecnològiques: el làser, els rellotges al GPS, els ordinadors i la medicina. En el tercer capítol, es fa ressò de la segona revolució quàntica, i detalla aplicacions presents i futures de la mecànica quàntica al segle xxi. El capítol 4, «Mi futuro cuántico», presenta l’opinió de l’autor sobre la repercussió de les tecnologies quàntiques en la vida diària de la ciutadania. En el darrer capítol, l’autor ens resumeix les interpretacions locals i realistes de la mecànica quàntica.

 

En abandonar la ciutat de Cuántica, els lectors afrontaran records i percepcions ben diverses. Sigui com sigui, ben segur que els envairà un dubte: atzar o determinisme? That’s the question!

 

 

Cuántica. Tu futuro en juego

José Ignacio Latorre

Editorial Ariel. 2017

174 pàgines