• Imprimeix

Coses de la vida moderna. 58 invents que han transformat Barcelona: Ròmul Brotons

23/04/2012 10:04
Coses de la vida moderna, 58 invents que han transformat Barcelona: Ròmul Brotons

Si en el seu darrer llibre El triomf de la imaginació, Ròmul Brotons ens proposava un viatge a l’origen de seixanta invents d’ús domèstic i personal que han canviat el món, en aquest nova obra l’autor ens presenta cinquanta-vuit invents que han transformat la ciutat de Barcelona i, per extensió, podem afegir, totes les ciutats del món.

Els invents estan ordenats cronològicament, d’acord amb la data de creació, independentment de la seva implantació a Barcelona, un fet sovint condicionat per circumstàncies polítiques, socials i econòmiques.

Cap dels invents que mostra el llibre va sorgir a Barcelona, però la iniciativa particular barcelonina sempre es va mostrar atreta pels progressos tècnics, i una bona prova la tenim en la rapidesa amb què va aparèixer a Barcelona el primer cotxe o la primera sala de cinema. Gràcies al llibre descobrim, però, que quan la innovació depenia d’administracions o empreses públiques, especialment les de titularitat estatal, la implantació seria tardana i poc efectiva (ho descobrireu quan llegiu els capítols de les bústies, les cabines telefòniques o les columnes de publicitat).

També gràcies al llibre descobrirem on s'obrí el primer restaurant i la primera pizzeria, quins van ser els primers grans magatzems o el primer centre comercial, on es va instal·lar el primer ascensor i la primera porta giratòria.

Quan sortim al carrer i mirem al nostre voltant veiem semàfors, contenidors d’escombraries, carrils bus, fanals, caixers automàtics, passos zebres i asfalt, entre d’altres invents que formen part de la nostra vida quotidiana i que recull aquest llibre. Com diu l’autor, són coses de la vida moderna, en definitiva.

Coses de la vida moderna. 58 invents que han transformat Barcelona
Ròmul Brotons
Albertí Editor, SL
190 pàgines