• Imprimeix

Ciència. Revista Catalana de Ciència i Tecnologia en accés obert

L’Institut d’Estudis Catalans ha digitalitzat la revista Ciència. Revista Catalana de Ciència i Tecnologia, que ara ja es pot consultar en accés obert.

22/12/2014 13:12
Ciència. Revista Catalana de Ciència i Tecnologia en accés obert

Portada de les dues èpoques de Ciència. Revista Catalana de Ciència i Tecnologia

Aquesta va ser la primera revista de divulgació científica escrita en català. Nascuda el 1926 ―durant la dictadura de Primo de Rivera―, va esdevenir un símbol de la resistència cultural i una publicació emblemàtica d’un projecte de catalanisme que buscava, d’una banda, comunicar la ciència i la tecnologia a un públic cada cop més interessat en aquests temes i, de l’altra, fixar un lèxic científic i tècnic en llengua catalana.
 

La revista es va deixar de publicar el febrer del 1933, després que l’editor de la revista, el químic Ramon Peypoch, la deixés per fer-se càrrec del diari La Publicitat.
 

Quaranta-set anys més tard, un equip encapçalat per Joan Senent-Josa va emprendre la publicació de la segona època de la revista. Prenia el nom de la predecessora, (Ciència). Revista Catalana de Ciència i Tecnologia, però amb un canvi: la paraula ciència passava a escriure’s entre parèntesis, (Ciència). La revista va ser una plataforma que permetia als científics catalans difondre la recerca que feien en la pròpia llengua i una eina molt poderosa per a la normalització cultural i lingüística. (Ciència) es va publicar entre els anys 1980 i 1991.