• Imprimeix

Butlletí RECERCAT
Bitrack, el robot quirúrgic a l’abast de la majoria dels hospitals

El nou robot Bitrack System per a cirurgia laparoscòpica mínimament invasiva, que ha desenvolupat l’empresa Rob Surgical Systems amb especialistes de primera línia internacional, aviat podrà substituir del robot Da Vinci instal·lat en nombrosos centres hospitalaris de referència a tot el món, com a l’Hospital Clínic i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron a Barcelona, ja que és l’alternativa modular, més flexible i més econòmica que el model anterior.

28/02/2018 13:02
R135_INN_Rob Surgical

Rob Surgical

Els assajos amb el prototip final s’han dut a terme a la nova sala d’operacions experimental de Specipig, una empresa de recerca per contracte (CRO) amb certificació BPL (bones pràctiques de laboratori) especialitzada a oferir aquest servei a empreses de tecnologia mèdica. Per a la validació tècnica hi han participat cirurgians especialistes en robòtica quirúrgica i coneixedors del sistema Da Vinci de la Clínica Mayo dels Estats Units. La direcció tècnica ha estat a càrrec del Dr. Josep Amat, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya i responsable de robòtica del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB).

Jaume Amat, cofundador i CEO de Rob Surgical Systems, explica que «l’actual repte global de la cirurgia robòtica és millorar l’eficiència, és a dir, que sense renunciar a l’eficàcia dels sistemes actuals es puguin adquirir robots a un cost més baix i que resolguin alguns requisits tècnics que demana la comunitat mèdica. Per això Rob Surgical s’ha proposat posar les operacions clíniques que fa servir la robòtica a l’abast de la majoria dels hospitals».

A Rob Surgical Systems donen per finalitzada la fase d’R+D amb el nou prototip funcional i protegit per patents internacionals que respon a unes necessitats reals de mercat. Ara els queda portar-lo al mercat i per això es preparen, també, per obtenir l’homologació europea. Per aquesta raó, en els propers mesos, s’obrirà una ronda d’inversió per cobrir l’última fase del projecte i se seguiran els contactes amb empreses de tecnologia mèdica perquè li concedeixin una llicència. Fins avui Rob Surgical Systems ha recaptat 2 milions d’euros d’inversors privats i 1 milió d’euros de finançament públic.

La cirurgia robòtica permet fer operacions complexes amb molta precisió. S’estima que el volum de negoci d’aquest mercat ronda els 5.000 milions d’euros anuals, amb una taxa anual de creixement del 30 % durant els últims cinc anys. Actualment, el 99 % de la quota de mercat de la robòtica quirúrgica està en mans de l’empresa nord-americana Intuitive Surgical.