• Imprimeix

Avinent i l’IBEC creen ossos amb bioimpressores

L’empresa Avinent Implant Systems, SL, i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) han treballat junts en la creació de peces òssies amb nanoparticules bioactives integrades impreses en 3D, capaces de regenerar els propis ossos incloent-hi vasos sanguinis i sensibilitat.

29/11/2018 12:11
R142_INN_Avinent IBEC

Peces impreses en 3D / Llibert Teixidó a La Vanguardia

Avinent, en col·laboració amb el grup de Biomaterials per a Teràpies Regeneratives de l’IBEC, ha demostrat que si es dipositen sobre la membrana d’un embrió de pollastre o sobre un ou fecundat, les peces d’os en 3D més unes nanopartícules bioactives a base de calci, s’hi formen vasos sanguinis i es forma un os madur. Mitjançant aquest invent híbrid ( polímer i nanopartícules) la pròtesi es converteix en os.

Posteriorment es van portar a terme assajos en ratolins que també van donar bons resultats.

Les peces d’os en 3D de gran porositat s’amaren en les nanopartícules de calci bioactives que actuen com a balises d’atracció, com senyalitzadors que criden les cèl·lules perquè migrin a aquesta zona i la repoblin. Els investigadors esperen que en tres anys les pròtesis es converteixin en os propi.

Poder bioimprimir ossos amb finalitats terapèutiques seria una revolució en el camp de les lesions i algunes malalties. Per aconseguir-ho, cal que aquesta investigació conjunta es faci en animals vius més similars als humans que els embrions de pollastre i, posteriorment, en persones. Per ara, l’objectiu és desenvolupar un nou model d’os imprès en 3D per a la regió maxil·lofacial

Amb aquesta bioimpressora 3D, una de les poques que ofereix aquest grau de precisió i les característiques necessàries en medicina regenerativa del sud d’Europa, l’IBEC i Avinent se situen a l’avantguarda d’una nova revolució tecnològica, ja que aquest material significarà un canvi de paradigma fonamental en la qualitat de vida dels pacients.