• Imprimeix

Asesinatos matemáticos i Los asesinatos matemáticos atacan de nuevo. Claudi Alsina

22/06/2012 09:06
Asesinatos matemáticos i los asesinatos matemáticos atacan de nuevo. Claudi Alsina

En aquests dos llibres l’autor ens presenta una col·lecció d’anècdotes que descriuen disbarats i errors matemàtics, malauradament molt arrelats en tota mena d’àmbits (entre d’altres, els mitjans de comunicació, la política i, fins i tot, la ciència). Les obres posen el dit a la nafra d’un cert analfabetisme científic que no per freqüent ens ha de deixar de preocupar.

En el primer dels llibres, Asesinatos matemáticos, publicat l’any 2010, Alsina ens alerta d'errors clàssics, com ara la traducció del 'billion' anglosaxó per 1.000.000.000.000, i no per mil milions. Els percentatges són també font d’innombrables pífies, com ara quan un diari va titular que el 65% dels menors accedeixen a videojocs violents reservats a adults, una xifra resultant de sumar erròniament al 50% de nens el 15% de nenes (en realitat aquest comportament es redueix al 32,5% dels menors).

Entre les mostres de manipulació percentual interessada, Alsina s’atura en el món de la publicitat, on els 0,0% sense alcohol de determinades begudes oculten un segon decimal que seria indicatiu d’una mínima però existent quantitat d'alcohol.

També francament curiós és l’error de transcripció en un estudi de principis del segle XX sobre la quantitat de ferro que contenen els espinacs, i que va contribuir a mitificar la força que proporcionaven (sobre la base d’aquest equívoc es va crear el personatge de Popeye).

En el segon llibre, Los asesinatos matemáticos atacan de nuevo, publicat recentment i complement de l’anterior, Alsina fixa la seva escrutadora mirada en els àmbits de la publicitat, el turisme, Internet i la futurologia. Aquesta obra recull també múltiples anècdotes sobre números, alguns d’ús quotidià com ara els de telèfon, DNI, NIF, carnet de conduir, cartilla de la seguretat social, llibretes d'estalvi i targetes de crèdit, a més de les claus secretes i les contrasenyes. Per a Alsina hi ha altres números molt importants, com els dels sous, despeses, estalvis i préstecs o els percentatges d'IVA, i tot i això, l'autor es pregunta com és possible que, estant les matemàtiques a tot arreu, "tantes persones no les vegin o no les vulguin veure?".

Amb aquestes obres, Alsina confia que siguem més curosos amb els números en la nostra vida quotidiana i no contribuïm a augmentar els errors matemàtics. A més Claudi Alsina anima els seus lectors a formar part del club dels descobridors i delators d'assassinats matemàtics, i dedica el segon volum a "les moltes persones de bona fe que confien en els números dels altres sense adonar-se que les matemàtiques els podrien ser de gran ajuda personal per defensar-se".


ASESINATOS MATEMÁTICOS. Una colección de errores que serían divertidos si no fuesen tan frecuentes
Claudi Alsina
Editorial Ariel, 2010
236 pàgines

LOS ASESINOS MATEMÁTICOS ATACAN DE NUEVO. Una nueva selección de errores matemáticos de los cuales somos víctimas o autores
Claudi Alsina
Editorial Claves Ariel, 2012
252 pàgines