• Imprimeix

Alabanza de la lentitud, de Lamberto Maffei

"Com que oblidem que el cervell és una màquina lenta, el desig d'emular les màquines ràpides que nosaltres mateixos hem creat es converteix en font d'angoixa i de frustració". Aquest seria el resum de l’argument del primer llibre publicat a l’estat espanyol per un dels més grans experts den neurociència del món: el doctor Lamberto Maffei (Grosseto, 1936).

20/04/2017 13:04
R127_RECOM_Alabanza de la lentitud

Alabanza de la lentitud, de Lamberto Maffei

Maffei va ser director de l’Institut de Neurociències del Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) i president de l’Academia Linceana.

 

Aquesta obra és una petita contribució a la Tercera cultura, terme encunyat per l'editor John Brockman (responsable d’edge.org) per referir-se a un nou paradigma sorgit de la fusió entre les ciències i les humanitats, basat en la filosofia natural. Trobarem, doncs, reflexions sobre la bioquímica dels hemisferis cerebrals o sobre el tractament de l’epilèpsia mitjançant la tècnica quirúrgica del l’split brains, al costat d’explicacions sobre per què ens relaxa anar de compres i d’uns aforismes dignes del propi Lichtenberg.

 

L’era digital, amb Internet i els smart phones al capdavant, ens ha portat a la immediatesa, a buscar solucions instantànies a les circumstàncies que ens planteja la vida; a voler-ho tot i voler-ho ara. Davant d’aquesta creixent realitat, Lamberto Maffei reivindica una existència més tranquil·la, valorant la pausa, apreciant el temps. Proposa com a eines la paraula, l’escriptura i la lectura passades, abans, durant i després, pel tamís de la reflexió, d’allò que ell anomena “el pensament lent”.

 

Alabanza de la lentitud

Lamberto Maffei

Alianza Editorial

125 pàgines