• Imprimeix

A Short History of Nearly Everything, de Bill Bryson

27/03/2007 12:03
A Short History of Nearly Everything, de Bill Bryson

Aquest és un llibre d'història de la ciència que explica moltes de les coses que sempre hem volgut saber i ens les explica de manera extraordinàriament amena. És un llibre ben documentat que desxifra, per temes, la història de diferents disciplines i descobriments científics: la cosmologia, l'astronomia, la paleontologia, la química, la tectònica, la micologia i moltes, moltes altres.

El llibre ens parla de galàxies, estrelles, radiacions, àtoms, minerals, fòssils, meteorits, terratrèmols, dinosaures, bacteris, cèl.lules, fongs, molses, plantes, insectes, mamífers, i com dirien en anglès: you name it.

El llibre fa un repàs de la història de la ciència des de l'origen de l'univers fins a l'estudi genètic de l'Homo sapiens. Una de les seves virtuts es basa en el fet que explica com la ciència s'ha anat construint, com ha evolucionat, quins interrogants s'han plantejat les persones que es dediquen a la ciència, quina petita troballa han sabut interpretar o quina pista han seguit per obrir tot un nou camp de coneixement científic, per què algunes teories han prosperat i d'altres no, com s'han interrelacionat les persones que fan recerca, quines teories han estat corroborades, ampliades, debatudes o qüestionades.

Només com a exemple, citarem els capítols que descriuen els descobriments científics al Regne Unit del segle XVII, amb Isaac Newton, Christopher Wren, Edmond Halley, Robert Hooke i Robert Boyle, o els avenços de la química que un segle més tard tenien lloc a la França amb Antoine-Laurent Lavoisier. Tanmateix, el llibre també abraça la ciència fins als nostres dies.

Es tracta d'un llibre de divulgació científica que mundialment ha venut milions de còpies. L'any 2004, va guanyar el Prize for Science Books de la Royal Society del Regne Unit i la Royal Society of Chemistry va enviar-ne un exemplar a totes les escoles de secundària del país. L'autor va cedir els drets d'aquesta remesa de llibres per dotar un premi de divulgació científica adreçat a joves de 5 a 18 anys.

L'any 2005, aquest llibre va ser traduït al castellà amb el títol Una breve historia de casi todo, publicat per RBA en format de llibre de butxaca, i el 2006 ha estat publicat en un format més luxós. Tot i que es tracta d'un llibre excel.lent i que es pot trobar fàcilment a les llibreries del nostre país, la premsa d'aquí no se n'ha fet gaire ressò.

A Short History of Nearly Everything
Bill Bryson
Black Swan, London, 2004
687 pàgines