• Imprimeix

400 estudiants van exposar els seus projectes de recerca en el II Congrés Recerkids

En el programa Recerkids, impulsat per la Secretaria d’Universitats i Recerca, han participat més de 3.000 alumnes de cinquè i sisè de primària de 75 escoles catalanes, 400 dels quals han assistit a dos congressos. Enguany hi han col·laborat la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat de Girona (UdG). Al congrés de la UdG hi han assistit més de 150 nens i nenes, que s’han trobat al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, i 250 nens i nenes han participat al congrés que ha tingut lloc al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), al Campus del Mar de la UPF.

26/06/2018 13:06
R139_REDU_Recerkids_1

Participants en el congrés Recerkids

R139_REDU_Recerkids_2

Participants en el congrés Recerkids

El programa Recerkids té l’objectiu d’apropar la recerca científica als més petits. Mitjançant l’experimentació en primera persona, els infants viuen un procés d’investigació i el dia a dia de la vida d’un professional de la recerca. Després de fer un treball de recerca a l’aula durant un trimestre, n’exposen els resultats en un congrés científic on també s’organitzen tallers desenvolupats pels investigadors de les universitats i un espectacle científic.

Per orientar els treballs, el professorat ha rebut assessorament pedagògic de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa, un quadern de recerca per a l’alumnat i una guia didàctica per al professorat. Un cop finalitzada la recerca, cada grup va elaborar un pòster amb els resultats de la recerca, que es publica al web de Recerkids.

Durant el congrés, els assistents van gaudir de l’espectacle Clowntífics, a càrrec del grup Big Van Ciencia. A Girona, van participar en tallers experimentals guiats per investigadors i investigadores de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D), la Càtedra de Promoció de la Salut i el grup de recerca de Genètica Cardiovascular de la UdG. Al congrés de Barcelona, el grup de recerca Translational Synthetic Biology, del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la UPF, va preparar uns tallers exclusius per a l’alumnat de primària, en els quals els estudiants podien fer extracció i visualització d’ADN i observar exemples d’errors d’ADN en animals.

El programa Recerkids, produït per Eduxarxa -cooperativa especialitzada en la creació de continguts i experiències educatives- s’afegeix a altres iniciatives que la Direcció General de Recerca realitza per divulgar la ciència entre els infants i els joves del nostre país, com ara la col·lecció Personatges en Joc o els contes de la Laura i en Joan.