• Imprimeix

Programa "Indústria del coneixement"

Indústria del Coneixement

En un entorn global tan competitiu com l’actual, la necessitat d’apropar el coneixement generat a les universitats i entitats de recerca al teixit productiu esdevé un objectiu clau per al progrés social i econòmic del país. En aquest sentit, el programa Indústria del Coneixement pretén afavorir el desenvolupament de noves empreses de base científica (spin-offs), derivades de la recerca que es duu a terme a les universitats i els centres de recerca, en el marc de l’estratègia per transferir la tecnologia i el coneixement generats en l'entorn acadèmic i científic al sector empresarial.

El programa preveu la mobilització d’uns 30 milions d’euros en 5 anys, període durant el qual es podran atorgar ajuts financers i no financers a prop de 300 projectes empresarials basats en la recerca, amb l’objectiu d’acompanyar els projectes, des de la fase inicial de prototipatge fins a la seva introducció en el mercat. També inclou un programa de formació i  mentoratge. 

El Programa Indústria del Coneixement consta de tres fases:

Primera Fase de ValoritzacióEn aquesta fase s’oferiran ajuts destinats a la protecció del coneixement i als primers treballs de desenvolupament d’un producte: els preprototips. També s’oferirà formació, assessorament i mentoratge sobre gestió empresarial, que seran coordinats per la Universitat de Califòrnia, Berkeley. La convocatòria pública serà gestionada per l’AGAUR i es preveu que, en aquesta fase, es financin uns 40 ajuts anuals, amb un import previst de fins a 25.000 euros per a cadascun d’ells. 

Segona Fase de Valorització: Prova de concepte. En aquesta fase s’oferiran ajuts per prototipar la tecnologia o producte i demostrar la viabilitat del projecte, i es preveu atorgar anualment ajuts de fins a 100.000 euros per a uns 15 projectes. La convocatòria pública serà gestionada des de l’AGAUR. 

Fase de capitalització ‘early-stage’S’obrirà una línia de préstecs de l’Institut Català de Finances dotada amb 2 milions d’euros anuals per cinc anys, que serviran per mobilitzar uns 1,5 milions d’euros més entre inversors,  destinada a l’inici de l’acció comercial i la producció, entre d’altres objectius. Un comitè integrat per persones externes  amb experiència acreditada en la gestió de negocis avaluarà els projectes. El Departament d’Economia i Coneixement establirà un Fons de Garantia per donar cobertura parcial del risc assumit, per facilitar l’accés al crèdit sense avals ni altres garanties.

Data d'actualització:  02.11.2015