RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Novembre 2018 #142

Anàlisi

L’R+D+I en el Pla de Govern 2018-2021
El Consell Executiu va aprovar a finals de setembre el Pla de Govern per a la XII legislatura, un pla estratègic que fixa 22 àmbits d’actuació, 93 objectius, més de 1.000 mesures i més de 300 indicadors de seguiment.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Catalunya

CIR-CAT, Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya
El Govern va aprovar a finals d’octubre la creació del Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya (CIR-CAT). Aquest Comitè serà el principal instrument del Programa per a la integritat de la recerca, una proposta pionera que neix per donar compliment a les recomanacions europees en la matèria i garantir la màxima qualitat de la recerca que es fa a Catalunya amb l’objectiu de promoure i consolidar les bones pràctiques en aquest àmbit. Aquesta mesura està impulsada pel Departament d’Empresa i Coneixement a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca en col·laboració amb el Departament de Salut.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Catalunya participa en el fòrum STS al Japó
El secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, va participar l’octubre passat en el Science and Technology in Society Forum (fòrum STS). Aquest fòrum se centra en l’àmbit de la ciència i de la tecnologia i es va celebrar a la ciutat japonesa de Kyoto, on es van aplegar uns 1.400 representants d’un centenar de països i organitzacions internacionals de l’àmbit de la recerca, la innovació i l’educació superior.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

En marxa l’EuroHPC per a la construcció d’infraestructures de supercomputació a la UE
El Consell de Competitivitat de la Unió Europea (UE) va aprovar un reglament per establir l’European High-Performance Computing (EuroHPC) Joint Undertaking, una nova estructura legal i de finançament que agruparà recursos de 25 països europeus per a la construcció d’infraestructures de supercomputació i de dades de primer nivell. També donarà suport a la recerca i la innovació en els àmbits de la ciència, les empreses i la indústria. Aquesta estructura proporcionarà als usuaris europeus públics i privats un millor accés a la supercomputació, que és un requisit essencial per donar suport a la competitivitat i la innovació.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Pros i contres que la Xina formi científics africans
La Xina vol formar la propera generació de científics a l’Àfrica amb l’objectiu de millorar la ciència al continent, especialment en els camps de l’agricultura i el canvi climàtic, però també en altres com la física quàntica i la intel·ligència artificial. Tot i els beneficis que pugui tenir per al desenvolupament de la ciència, als crítics d’aquest projecte els preocupa que aquesta inversió els faci dependents d’un país exterior.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

Quina salut tindrem el 2040?
L’estudi de prediccions i escenaris alternatius per a l’esperança de vida i les principals causes de mort el 2040 realitzat per l’Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitat de Washington mostra que probablement tots els països experimentaran almenys un lleuger augment en l’esperança de vida els propers anys.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Nou sistema per a l’elaboració ràpida i rendible de petites quantitats de biofàrmacs
Investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) han desenvolupat un sistema portàtil per fabricar fàrmacs que pot permetre la utilització de diversos biofàrmacs en medicina de precisió o per tractar brots en països en vies de desenvolupament.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

Avinent i l’IBEC creen ossos amb bioimpressores
L’empresa Avinent Implant Systems, SL, i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) han treballat junts en la creació de peces òssies amb nanoparticules bioactives integrades impreses en 3D, capaces de regenerar els propis ossos incloent-hi vasos sanguinis i sensibilitat.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Thebluedots: monitorar camps de conreu per augmentar les collites
Thebluedots ha creat un dispositiu que monitora els camps de cultiu amb l’objectiu d’augmentar la collita fins a un 25 % i reduir fins a un 30 % l’ús de recursos com l’aigua, els fertilitzants o els pesticides. El sistema d’aquesta empresa emergent es basa en l’ús de la intel·ligència artificial, que analitza en temps real una trentena de paràmetres mesurats per un conjunt de sensors aeris i terrestres.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

Nou cicle de refrigeració basat en materials magnètics
Investigadors del departament de Física de la Matèria Condensada de la Universitat de Barcelona (UB) han dissenyat un cicle de refredament en sis passos basat en la «memòria magnètica» de certs aliatges. En la seva recerca han creat un sistema de refrigeració que es fonamenta en l’estat sòlid, concretament en materials que utilitzen camps magnètics per refredar. Actualment, aquests materials són una de les alternatives que segueix la recerca en el camp de la refrigeració.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Aroma de roses a partir de residus agroindustrials
Investigadors del Grup d’Investigació en Compostatge (GICOM) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han aconseguit per primera vegada extreure aromes florals de roses, gessamí i jacint fent servir la fermentació en estat sòlid (FES) a partir d’uns microorganismes que tenen l’habilitat de transformar certes matèries primeres —com els residus de canya de sucre— en aromes amb valor afegit. Amb aquest bioprocés han aconseguit extreure d’una manera més senzilla i barata dos dels compostos més utilitzats en les indústries de cosmètica, d’higiene personal, de productes de neteja i d’alimentació.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Jérôme Barrau: “El nou sistema de refrigeració millora la fiabilitat, l’estalvi energètic, la seguretat i el rendiment dels dispositius electrònics”
Una recerca internacional liderada per l’investigador del Grup de Recerca de Sistemes Dinàmics Aplicats a l’Energia Solar (SDAES) de la Universitat de Lleida, Jérôme Barrau, pot suposar una revolució en el món dels dispositius electrònics. El nou sistema de refrigeració auto-adaptatiu per a sistemes micro-elèctrics avançats proporciona una notable millora de l’eficiència energètica dels aparells, gràcies a l’ús de vàlvules i aletes que canvien de forma en funció de la seva temperatura. Un benefici en termes d’estalvi, seguretat i rendiment amb aplicacions en centres de càlcul, però també en telèfons mòbils, tauletes, ordinadors portàtils, etc. Un exemple de transferència tecnològica coordinada des de Lleida i amb l’aval del finançament europeu que pot veure la llum al mercat ben aviat.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Cèl·lules tumorals persistents serien les responsables de la recaiguda en el carcinoma de cèl·lules basals
La recerca realitzada des del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha pogut identificar una població de cèl·lules tumorals amb persistència després del tractament farmacològic que explicaria les recaigudes en el carcinoma de cèl·lules basals, el càncer de pell més freqüent.
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’ICP documenta l’esquirol volador més antic del món
Un equip internacional d’investigadors encapçalat per l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) ha pogut descriure el primer esquelet fòssil d’un esquirol volador de l’espècie Miopetaurista neogrivensis. Es calcula que les restes trobades tenen 11,6 milions d’anys, per tant, seria l’esquirol volador més antic que es coneix. L’esquelet es va trobar a l’abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola), un dels jaciments del miocè més importants del món i que els darrers anys ha proporcionat fòssils excepcionals de primats, elefants i tortugues gegants, entre altres grups faunístics.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Bits de terminologia

Ser smart no sempre és el més intel·ligent
Des de fa un temps, es pot observar un ús freqüent de la forma anglesa smart complementant tota mena d’expressions d’àmbits temàtics diversos (smart city, smartphone, smart meter, smart building, smart tag, smart card, smart train, etc.). Sembla que tot hagi de ser “smart”, fins i tot quan parlem en català. I, llavors, què hem de fer davant d’aquesta tendència denominativa?
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

Nou número de la col·lecció RecerCòmics: El maletí del Dr. Gomis
La Direcció General de Recerca publica el segon número de la col·lecció RecerCòmics, que té per objectiu donar a conèixer casos d’èxit de transferència de tecnologia i coneixement. Aquesta nova publicació se centra en l’empresa Inbiomotion, que actualment desenvolupa una prova diagnòstica per predir la metàstasi.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Ancestors, un videojoc del grup humà que vivia a Atapuerca
L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha presentat el videojoc Ancestors: Historias de Atapuerca, per a dispositius Android i iOS, en el qual els jugadors lideren un grup humà que viu a la serra d’Atapuerca (Burgos). Els jugadors descobriran com vivien els nostres avantpassats fa un milió d’anys, quin paisatge els acollia i si eren gaire semblants a la nostra espècie.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

El CREAF celebra els 30 anys amb monòlegs
«Tu sí que ens mous!» serà el títol de l’acte per celebrar els 30 anys de la creació del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) el proper 11 de desembre del 2018. L’acte serà una gala on la ciència que es duu a terme al CREAF es transformarà en monòlegs.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Repository Finder, un cercador de repositoris de dades
Repository Finder és un cercador de repositoris de dades per trobar el millor repositori en què dipositar les dades de recerca. Es tracta d’una eina pilot del projecte Enabling FAIR Data, dirigit per l’American Geophysical Union (AGU) en col·laboració amb DataCite i la comunitat de ciències de la terra i l’espai.
Llegiu-ne més
shadow bottom
ESFRI Roadmap 2018
Segons l’European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI), l’accés a infraestructures científiques competitives i d’alta qualitat impulsa les activitats dels investigadors i atreu talent d’arreu del món. Es tracta d’instal·lacions i equipaments, recursos de coneixement o serveis amb característiques úniques, centralitzats en un lloc o distribuïts en les àrees següents: energia, medi ambient, salut i alimentació, ciències físiques i enginyeria, innovació social i cultural i, per últim, dades, informàtica i recerca digital.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Butlletí de Cultura Digital
El Butlletí de Cultura Digital de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) és un espai obert de reflexió i conversa al voltant de totes les formes que adopta i adoptarà el món de la cultura digital, tant en l’escenari internacional com en les seves manifestacions al territori català.
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’enquesta de satisfacció de graduats de l’AQU, al portal EUC Dades
Les universitats catalanes, en coordinació amb l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya), porten a terme, des de l’any 2015, una enquesta anual per conèixer la satisfacció de la població titulada. L’anàlisi de la satisfacció dels titulats recents és una necessitat del sistema universitari per conèixer i avaluar la qualitat de la formació dins del marc de la millora contínua de les titulacions.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Twitter Facebook Imprimeix
Contacte | Alta Butlletí | Baixa Butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472

Generalitat de Catalunya