RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Octubre 2018 #141

Catalunya

The Investment Readiness Series
The Investment Readiness Series és una nova iniciativa de Biocat amb l’objectiu principal d’augmentar el flux de projectes preparats per tenir inversors a la BioRegió. Està pensada per a tècnics de les oficines de transferència de tecnologia o investigadors d’entitats de recerca que estiguin disposats a impulsar el seu projecte d’acord amb la indústria i les necessitats del mercat.
Llegiu-ne més
shadow bottom
28a edició dels Premis Nacionals de Recerca
El passat 15 d’octubre es va celebrar l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Recerca 2017 al Teatre Nacional de Catalunya. El Govern de la Generalitat, a través de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), reconeix així l’activitat investigadora dels científics vinculats a Catalunya. Aquesta és la màxima distinció que s’atorga en l’àmbit de la recerca al nostre país i, a més de reconèixer els investigadors, també es reconeixen altres facetes de l’activitat investigadora, com la col·laboració entre el sector públic i el privat, les accions de mecenatge i la divulgació científica a través dels mitjans de comunicació.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

Les dones i les persones no occidentals estan infrarepresentades en les revisions d’experts
L’anàlisi de milers de comunicacions a la capçalera eLife de biomedicina mostra que tant les dones com les persones de països de fora dels Estats Units i Europa estan infrarepresentades com a darreres signants, editores i revisores d’articles científics en aquesta publicació. L’estudi ha analitzat tots els articles que es van presentar a aquesta capçalera d’accés obert des del seu llançament el 2012 fins al 2017, amb gairebé 24.000 articles que es van presentar, dels quals 7.000 van seguir el procés sencer fins a la seva publicació.
Llegiu-ne més
shadow bottom
El Banc Mundial aboca centenars de milions a la ciència africana en una darrera fase d’inversió en recerca en aquest continent
El Banc Mundial (BM) gairebé duplicarà el seu pressupost amb una tercera, i última, inversió en recerca de base a l’Àfrica amb al voltant de 280 milions de dòlars. La iniciativa, que atorga diners als governs africans, ha posat en marxa 46 centres d’educació i recerca en 17 països africans, ha creat llocs de treball per a centenars de científics i ha format milers d’estudiants. No obstant això, el futur d’aquest programa és incert un cop el BM deixi d’invertir-hi.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

La «cegadora» argentina podria tenir propietats anticancerígenes
Investigadors de la Universitat Nacional de Río Cuarto (UNRC), a l’Argentina, han descobert que l’Heterophyllaea pustulata, un arbust autòcton del nord-oest del seu país conegut popularment com «cegadora» per l’efecte de ceguesa que provoca en els animals quan l’ingereixen, produeix un compost que es podria transformar en un fotosensibilitzador, és a dir, en molècules que en contacte amb la llum visible causarien la mort cel·lular, i que, per tant, tindria un potencial anticancerígen.
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’entrenament de força ajuda a millorar la salut cardiovascular
Investigadors demostren que l’exercici físic regular i l’entrenament de la força muscular, combinats, milloren la salut cardiovascular, de manera que l’activitat física es podria començar a considerar una medicina per al tractament de malalties cardiovasculars. Comprendre les vies a través de les quals l’activitat física influeix en els diferents sistemes i òrgans del cos humà podria ajudar a desenvolupar noves estratègies terapèutiques per atacar els mecanismes de les malalties cardiovasculars.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

La UPC participa en el projecte AEROARMS de drons
La iniciativa europea AEROARMS, en què participen investigadors de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), se centra en el desenvolupament d’un sistema robòtic aeri amb capacitats avançades de manipulació que s’aplicarà en tasques d’inspecció i manteniment industrial. El projecte AEROARMS, que es va iniciar l’any 2015 i que conclourà el 2019, disposa d’un pressupost de més de 5 milions d’euros i forma part del programa Horitzó 2020.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Mitiga Solutions minimitza l’impacte de les erupcions volcàniques en el sector de l’aviació
Mitiga Solutions, una empresa derivada del Barcelona Supercomputing Center, ha desenvolupat una tecnologia, anomenada SORT-ATM, capaç d’avaluar els impactes de les erupcions volcàniques en el sector de l’aviació. Es tracta d’un programari que permet a les companyies aèries conèixer els riscos que aquests desastres naturals poden comportar per a l’activitat dels seus vols.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

Els pins de muntanya arribaven a la costa al nord-est de la península Ibèrica fins fa 15.000 anys
Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) confirma la presència continuada de boscos de coníferes de muntanya dels Pirineus fins a la costa nord-est de la península Ibèrica fa entre 50.000 i 15.000 anys. L’anàlisi de les restes de carbons de la Cova Gran de Santa Linya, a Lleida, indica que el pi roig abundava als seus voltants i era la principal font de combustible per als Homo neanderthalensis i els Homo sapiens que la van habitar.
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’Odontaster validus antàrtic pateix una malaltia única
Experts de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona (UB) han descrit la primera patologia que afecta l’estrella de mar Odontaster validus, l’equinoderm més abundant als ecosistemes antàrtics. Els experts calculen que hi ha un 10 % d’afectació de les poblacions d’aquest depredador bentònic, el més important de les comunitats costaneres de l’illa Decepció i d’altres regions marines de latituds antàrtiques.
Llegiu-ne més
shadow bottom
José Remesal (UB): “Estem contribuint a revolucionar la idea tradicional de l’antiga Roma”
En la darrera edició del butlletí RECERCAT ens fèiem ressò de les conclusions d’un estudi liderat pel catedràtic d’Història Antiga de la Universitat de Barcelona, José Remesal, sobre la importància de la ruta atlàntica en el fluxos de comerç d’aliments entre la península Ibèrica i el nord d’Europa. Una recerca històrica que posa en qüestió la concepció tradicional que prioritzava la ruta del Roine com a principal via de comunicació entre el món mediterrani i les províncies septentrionals de la Roma clàssica i que, a més, compta amb l’aportació de científics provinents d’altres àmbits, com ara matemàtics, informàtics o físics experts en xarxes complexes. En aquesta entrevista, el professor Remesal repassa alguns dels elements més clarament disruptius del seu treball i fa una reflexió sobre els nous perfils d’investigador que requerirà una recerca científica del futur cada cop més multidisciplinària.
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’IFAE col·labora en el DUNE, el detector de neutrins d’argó líquid més gran del món
El laboratori europeu CERN (Organització Europea de Recerca Nuclear) i el laboratori nord-americà Fermilab avancen cap a la construcció del DUNE (Deep Underground Neutrino Experiment, o experiment de neutrins subterrani profund), el detector de neutrins d’argó líquid més gran del món. Aquesta col·laboració científica, en què participen l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE),el Centre d’Investigacions Energètiques Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT), l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV) i l’Institut de Física Teòrica (IFT), investigarà les partícules elementals més abundants de l’univers, els neutrins, per donar resposta a les principals qüestions de la física.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Investigadores de l’ICCUB detecten una sacsejada de la Via Làctia amb dades del satèl·lit Gaia
Un equip liderat per investigadores de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB UB-IEEC) i de la Universitat de Groningen ha descobert, mitjançant l’anàlisi de dades del satèl·lit Gaia, subestructures fins ara desconegudes a la Via Làctia. Aquest descobriment ha estat el resultat de combinar les posicions i les velocitats de sis milions d’estrelles del disc de la nostra galàxia obtingudes a partir del segon catàleg de la missió Gaia, que es va publicar el passat 25 d’abril del 2018. Aquestes subestructures permeten concloure que el disc de la nostra galàxia va patir una important pertorbació gravitacional ara fa entre 300 i 900 milions d’anys.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Bits de terminologia

Parlant d’economia, els àngels existeixen?
Cada vegada hi ha més persones que inverteixen capital propi en projectes de tercers. Si tenim una bona idea de negoci, ja tenim mitja feina feta. L’altra meitat és trobar el capital que permetrà convertir la bona idea en una bona empresa. Per trobar finançament hi ha dues vies possibles: la via tradicional, que consisteix a anar a demanar un crèdit a una entitat bancària, i la via alternativa, que consisteix a aconseguir els diners d’altres procedències. Fins i tot, provinents d’àngels...
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

«A la recerca del món»: tallers per a la Setmana de la Ciència
La Direcció General de Recerca organitza l’activitat de divulgació científica «A la recerca del món» en el marc de la Setmana de la Ciència. Es tracta d’un camí de descoberta mitjançant quatre tallers científics per apropar la ciència a l’entorn educatiu i familiar, experimentar el mètode científic i, alhora, fer visible la recerca que es fa a Catalunya i fomentar les vocacions científiques.
Llegiu-ne més
shadow bottom
ACIERTAS, aprenentatge de les ciències per indagació
ACIERTAS (per la sigla en castellà d’Aprendizaje de las Ciencias por Indagación en Redes Transversales Cooperativas) és un projecte adreçat a mestres de primària i professorat dels primers cursos de secundària, promogut per la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE) i finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

23a Setmana de la Ciència
Del 9 al 18 de novembre està tenint lloc a Catalunya la 23a edició de la Setmana de la Ciència. Al llarg d’aquests dies se celebraran diverses activitats de divulgació científica arreu del nostre territori, com ara jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs o tallers científics.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Portal bibliomètric de la BioRegió de Catalunya
Biocat ha llançat un portal bibliomètric per consultar les dades sobre producció científica en biomedicina feta a la BioRegió. L’objectiu és posar a l’abast d’investigadors i de la societat en general les dades sobre la producció científica en biomedicina feta pels investigadors que treballen en entitats de recerca de Catalunya, independentment del seu lloc d’origen, al període 2012-2016.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Com s’avaluarà l’impacte del programa Horitzó Europa?
La Direcció General de Recerca i Innovació de la Comissió Europea ha publicat el document A New Horizon for Europe – Impact Assessment of the 9th EU framework programme for research and innovation, que recull el context polític i legal del nou programa Horitzó Europa, així com els principals reptes i prioritats.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Novetats del web

Nou apartat “Les entrevistes de RECERCAT” en el web de la SUR
Aquesta nova pàgina del web de la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR) aplega les entrevistes publicades fins ara al butlletí electrònic RECERCAT per tal que s’hi pugui accedir de manera ràpida des d'un mateix portal web.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Actualitzada la pàgina web de la SUR sobre dones i ciència
S’han actualitzat els apartats “Dones i ciència a la història”, «Documents» i «Enllaços» de l’espai Dones i ciència del web de la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR), així com els principals indicadors sobre dones i ciència.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Twitter Facebook Imprimeix
Contacte | Alta Butlletí | Baixa Butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472

Generalitat de Catalunya