RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Juny 2018 #139

Catalunya

RIACat: avaluació de l’impacte de la recerca a Catalunya
Actualment està prenent una rellevància especial la demostració del valor social de la recerca, tant pel retiment de comptes a la societat com pel fet de facilitar la presa de decisions sobre polítiques i finançament públic. Davant la necessitat d’identificar una estratègia comuna per avaluar l’impacte de la recerca a Catalunya, la Generalitat de Catalunya ha promogut la comunitat RIACat.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Sis noves comunitats RIS3CAT
La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, destina 24 milions d’euros a l’impuls de 32 macroprojectes d’innovació i R+D. Es tracta de les sis noves comunitats RIS3CAT, que agrupen 182 empreses, centres tecnològics, universitats i agents d’R+D, que sumen 1.600 professionals i que gràcies als ajuts invertiran més de 73,7 milions d’euros en 32 projectes d’alt impacte per a l’economia catalana. El pressupost dels ajuts a les comunitats RIS3CAT prové del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

Horizon Europe (2021-2027)
El futur programa marc de finançament de recerca i innovació, impulsat per la Comissió Europea (CE), es dirà Horizon Europe i té previst invertir 97.900 milions d’euros en R+D+I en el període 2021-2027. La nova iniciativa aglutinarà en un únic programa tot el finançament de les activitats de recerca i innovació de la Unió Europea (UE) amb l’objectiu de fomentar la cooperació entre els equips de recerca de tots els països i les disciplines que són vitals per aconseguir descobriments innovadors.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Premi EIC Horizon d’Alerta Ràpida d’Epidèmies
La Comissió Europea ha llançat un premi de cinc milions d’euros amb l’objectiu de trobar la millor solució per establir un sistema d’alerta ràpida d’epidèmies. És un dels sis premis EIC Horizon del Consell Europeu d’Innovació (EIC) que formen part del projecte pilot de l’EIC previst a l’Horitzó 2020, el programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea (UE). El termini per presentar la sol·licitud és l’1 de setembre del 2020.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

La força gegantina que uneix els quarks
Científics del Thomas Jefferson National Accelerator Facility (Jefferson Lab) han aconseguit, per primer cop, determinar la força que manté units els tres quarks que formen un protó. Concretament, han mesurat la distribució de la pressió a l’interior d’un protó, una magnitud dictada per la força nuclear forta. Aquest descobriment és rellevant perquè ha estat el primer cop que s’ha pogut mesurar una propietat mecànica en partícules subatòmiques.
Llegiu-ne més
shadow bottom
De quina manera la temperatura determina el sexe?
La determinació del sexe en els rèptils és un assumpte complex, ja que la temperatura d’incubació dels ous i els gens interactuen en moltes espècies per regular el desenvolupament sexual i decidir-ne el sexe; ara s’ha descobert el mecanisme que hi ha darrere aquest fenomen. Un grup d’investigadors xinesos i americans han observat que les temperatures d’incubació més fredes activen el gen KDM6B en els òrgans sexuals immadurs de la tortuga. L’activació o no d’aquest gen és clau, ja que actua com un interruptor biològic que encén altres gens que permeten que es desenvolupin els testicles.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

Monitorar la qualitat del son sense cables
Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han dissenyat un prototip integrat de baix consum que permet detectar les apnees i la qualitat del son i envia la informació processada a una base de dades a través del telèfon mòbil. Així, el metge disposa dels indicadors finals i pot analitzar-los de manera més acurada per fer un triatge i decidir quins pacients necessiten passar a la fase de diagnòstic hospitalari i descartar-ne la resta. Això permetria descongestionar la sanitat pel que fa a aquest tipus de proves.
Llegiu-ne més
shadow bottom
MedTeX: acceleradora per a empreses emergents de tecnologies mèdiques
El Parc Científic de Barcelona (PCB), la Fundació Bosch i Gimpera (FBG) i el Barcelona Institut d’Emprenedoria (BIE) han presentat el programa d’acceleració MedTeX. Aquesta proposta, cofinançada per ACCIÓ, té l’objectiu d’impulsar empreses emergents amb un projecte de negoci innovador i amb vocació internacional dins l’àmbit de les tecnologies mèdiques i la salut digital.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

CYBERCAT: Centre de Recerca en Ciberseguretat de Catalunya
El passat 8 de maig es va presentar a Barcelona el nou Centre de Recerca en Ciberseguretat de Catalunya (CYBERCAT), format per diferents grups de recerca en ciberseguretat de sis universitats catalanes. D’aquesta manera s’agrupen més de cent investigadors que ja treballen de manera conjunta en articles científics i en projectes de recerca multilaterals, per arribar a ser una entitat de referència que aglutini el coneixement de tots els grups de recerca que treballen en ciberseguretat a Catalunya.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Ossos de gasela com a emblema identitari de l’aurinyacià llevantí
Una recerca de la Universitat de Barcelona (UB) ha localitzat a la cova Hayonim, a la Baixa Galilea (Israel), un dels emblemes que identificava la cultura coneguda com aurinyacià llevantí respecte als altres grups humans que li eren contemporanis. Les troballes mostren restes d’ossos de gasela amb unes marques fetes amb cura que tenien un valor simbòlic. Els investigadors pensen que aquests objectes, de més 35.000 anys d’antiguitat, es penjaven de les vestimentes o com a penjolls per identificar els individus que els portaven com a membres de la mateixa cultura.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Gaia canvia la nostra visió de la Via Làctia
L’Agència Espacial Europea (ESA) va fer públic a finals del mes d’abril el segon arxiu de la missió astromètrica Gaia, que té com a objectiu crear un mapa més precís de la Via Làctia. Aquest segon catàleg —el primer es va publicar el setembre del 2016— detalla les posicions de 1.700 milions d’estrelles i també la posició d’objectes extragalàctics com ara quàsars i galàxies llunyanes.
Llegiu-ne més
shadow bottom
“La missió Gaia representa un salt en tots els aspectes: ara veiem allò que abans només podíem deduir”
L’Agència Espacial Europea (ESA) feia públic fa unes setmanes el segon catàleg de la missió Gaia, el satèl·lit europeu que des de 2013 treballa per crear el mapa més precís de la nostra galàxia: la Via Làctia. En l’elaboració del catàleg ha participat un equip de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) de la Universitat de Barcelona, adscrit a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). En parlem amb dos astrofísics catalans membres del Consorci Gaia, els professors titulars del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la UB ,Carme Jordi i Xavier Luri, ambdós investigadors de l’ICCUB/IEEC.
Llegiu-ne més
shadow bottom
The BIG Bell Test o com desmuntar el principi de realisme local
El 30 de novembre del 2016 més de 100.000 persones d’arreu del món jugaven al videojoc The Big Bell Test, en el qual els jugadors havien d’aconseguir que una pitonissa digital no endevinés els números que introduïen amb el teclat. Amb la seva participació, van contribuir a un experiment científic que tenia per objectiu desentrellar una de les qüestions més profundes sobre la naturalesa última de la matèria. La prova, liderada per l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), conclou amb un rigor inèdit que el món físic és molt diferent del que indica el sentit comú.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Bits de terminologia

Sobre els dispositius portables i sense fil
L’internet de les coses ha obert un debat terminològic sobre com s’ha de traduir l’adjectiu anglès wearable, habitualment utilitzat per a qualificar els nous dispositius que incorporen prestacions tecnològiques avançades a estris d’ús personal com ara roba, ulleres, rellotges o altres accessoris amb sensors especials.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

400 estudiants van exposar els seus projectes de recerca en el II Congrés Recerkids
En el programa Recerkids, impulsat per la Secretaria d’Universitats i Recerca, han participat més de 3.000 alumnes de cinquè i sisè de primària de 75 escoles catalanes, 400 dels quals han assistit a dos congressos. Enguany hi han col·laborat la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat de Girona (UdG). Al congrés de la UdG hi han assistit més de 150 nens i nenes, que s’han trobat al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, i 250 nens i nenes han participat al congrés que ha tingut lloc al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), al Campus del Mar de la UPF.
Llegiu-ne més
shadow bottom
OER Commons, recursos educatius en obert
OER Commons és una biblioteca oberta en línia que permet cercar i descobrir recursos educatius oberts (open educational resources, OER) i altres materials d’aprenentatge. El projecte el va iniciar l’any 2007 l’Institute for the Study of Knowledge Management in Education per ajudar els educadors en el descobriment de recursos educatius oberts i col·laborar en l’ús, l’avaluació i la millora d’aquests materials.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Unicoos
Unicoos és una comunitat educativa i un lloc web on el popular educador en línia David Calle i el seu equip ofereixen vídeos tutorials de física, química, matemàtiques o tecnologia orientats a estudiants d’educació secundària i universitaris. També s’hi pot trobar un fòrum de discussió i de resolució de problemes.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

Making the Most of Your H2020 Project
Posar la recerca i els seus resultats en coneixement del públic no científic, d’experts avaluadors, de socis empresarials potencials o de responsables polítics fomenta la col·laboració i la innovació, i contribueix a incrementar l’impacte de la recerca.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Lens, un cercador de patents i publicacions científiques
La institució sense ànim de lucre Cambia i la Queensland University of Technology (QUT) han presentat una nova versió del cercador Lens. Aquest és un cercador global, lliure i obert que connecta patents (innovació) i publicacions científiques (recerca).
Llegiu-ne més
shadow bottom
Visites guiades a l’Observatori del Montsec
L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) organitza de nou, aquest estiu, visites guiades a les seves instal·lacions al Montsec.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Vols estar ben informat de les darreres notícies dels Doctorats Industrials?
El butlletí electrònic del Pla de Doctorats Industrials proposa un nou format de subscripció, més segmentat, per millorar la comunicació amb els participants del Pla i altres persones interessades a rebre informació sobre les activitats dels Doctorats Industrials, i millorar també l’oferta de continguts i serveis.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Twitter Facebook Imprimeix
Contacte | Alta Butlletí | Baixa Butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472

Generalitat de Catalunya