RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Maig 2018 #138

Catalunya

Catalunya registra el 37,6 % de les patents espanyoles durant el 2017
L’any 2017, l’Oficina Europea de Patents (OEP) va tenir l’increment més gran dels últims cinc anys en el nombre de sol·licituds de patents provinents de l’Estat espanyol, un 7,4 % més respecte de l’any anterior. Les sol·licituds, però, segueixen molt per sota de la mitjana de la Unió Europea. L’increment es deu en bona part a l’augment en el nombre de registres procedents de Catalunya, que ha crescut un 15,7 % respecte de l’any 2016.
Llegiu-ne més
shadow bottom
MIT-SPAIN «la Caixa» Foundation SEED FUND per a l’intercanvi amb centres de recerca
La Fundació Bancària ”la Caixa” dedicarà un milió d’euros, durant tres anys, al primer programa d’intercanvi entre l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i institucions de recerca estatals. L’objectiu és donar suport a projectes conjunts per fomentar les col·laboracions entre els grups de recerca d’excel·lència de l’Estat espanyol i els grups de recerca d’aquest institut pioner a escala internacional.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

La recerca militar: una amenaça per a la recerca en general, segons Nature
L’augment del pressupost i dels projectes en recerca militar en molts països podria tenir un efecte nociu sobre la recerca que es duu a terme en molts altres àmbits. L’editorial del 17 d’abril passat de la revista Nature alerta del dany que podria suposar en un futur proper la recerca militar i les desconfiances que podria fer aflorar entre els científics.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Publons, donar a conèixer la tasca del revisor científic
Publons és un portal web que vol fer valer la tasca de revisió de la comunicació científica. Amb aquesta finalitat, registra, valida i fa visible l’activitat dels revisors científics a través d’una iniciativa que no només beneficia els investigadors i les revistes que fan una feina oculta i poc reconeguda, sinó que també dota de major transparència l’activitat investigadora.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

El color de l’antihidrogen
L’experiment ALPHA de l’Organització Europea de Recerca Nuclear (CERN) ha mesurat amb la màxima precisió una transició induïda per llum en un àtom d’antihidrogen. Aquesta ha estat la mesura directa més precisa de l’antimatèria que s’ha fet fins al moment. L’estudi és la culminació de 30 anys de recerca del CERN sobre la naturalesa de l’antimatèria.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Les proteïnes dels records
Una recerca ha identificat 166 proteïnes que poden arribar a durar setmanes, mesos o fins i tot anys en les connexions de les neurones dels ratolins. Els científics de l’escola universitària de Medicina Johns Hopkins Medicine de Baltimore creuen que podria ser la base de la conservació de la memòria.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

GoodGut per a la detecció del càncer de còlon i la malaltia de Crohn
GoodGut és una spin-off (empresa derivada) biotecnològica de la Universitat de Girona (UdG) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IdibGI) que té com a finalitat, analitzant la microbiota intestinal, la validació clínica de marcadors per detectar el càncer de còlon i malalties inflamatòries intestinals com el Crohn, més eficaços i preventius que el test actual de sang oculta en femta, que implica una taxa molt elevada de falsos positius i fa fer moltes colonoscòpies innecessàries.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Mesura la febre amb el teu mòbil, en només un segon, amb SkinTemp
L’empresa catalana SkinTemp i el centre tecnològic Eurecat han creat un apòsit adhesiu que es posa sobre la pell i que permet controlar la temperatura corporal amb el mòbil en menys d’un segon. El sistema ofereix una alternativa als termòmetres tradicionals per mesurar la febre de manera més còmoda, ràpida i fiable.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

DOSA3D, un sistema de la UdL per reduir l’ús de productes fitosanitaris
Reduir l’ús de productes fitosanitaris sense perdre eficàcia en el tractament, no només en arbres fruiters, sinó també en vinyes, oliveres, ametllers i cítrics (cultius 3D), és el que permet DOSA3D, un sistema desenvolupat pel Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida (GRAP-UdL) en col·laboració amb el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
Llegiu-ne més
shadow bottom
El gen Gpr88, clau per tractar l’alcoholisme
Un estudi en ratolins per analitzar el consum d’alcohol voluntari en funció de la inactivació d’un gen concret revela que el gen Gpr88 pot ser un objectiu potencial per desenvolupar fàrmacs per tractar l’alcoholisme. L’estudi ha estat coliderat per la Universitat Pompeu Fabra i el Douglas Mental Health University Institute al Canadà.
Llegiu-ne més
shadow bottom
«La nova diana terapèutica que hem identificat obre la porta a fàrmacs més efectius per tractar l’alcoholisme»
Un estudi en ratolins coliderat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha permès detectar un gen clau que explica la vulnerabilitat a l’addicció a l’alcohol. El gen Gpr88, relacionat amb el mecanisme de recompensa de secreció de dopamina activat pel consum d’alcohol, es pot convertir en l’objectiu per a una nova generació de fàrmacs per combatre una addicció que pot afectar fins al 8 % de la població arreu del món. En parlem amb l’investigador Rafael Maldonado, cap del Laboratori de Neurofarmacologia de la UPF i responsable de l’estudi.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Les #CiutatsQueVolem: cinc claus per construir ciutats més saludables
Investigadors d’ISGlobal han elaborat un informe on detallen cinc estratègies clau per construir ciutats saludables i sostenibles. La nostra salut i la del planeta depenen del disseny de les ciutats, però la vida urbana planteja desafiaments que exigeixen repensar la forma en què es planifiquen els entorns urbans. La iniciativa, amb l’etiqueta #CiutatsQueVolem, proposa llocs on viure bé de manera saludable i, en definitiva, ciutats fetes per a les persones.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Diagnòstic de tumors cerebrals a través de líquid cefalorraquidi
Al líquid cefalorraquidi (LCR) que banya l’encèfal i la medul·la espinal s’hi troba la clau per diagnosticar precoçment tumors cerebrals. Investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), amb una biòpsia líquida de LCR obtinguda a través d’una punció lumbar, han pogut detectar alguns tumors cerebrals i, a més, classificar-ne l’ADN per afinar-ne el pronòstic i adequar-hi els tractaments.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Bits de terminologia

Els noms de les antipartícules
Antibarió, antiquark, antipartícula α... però anti-matèria fosca. Sabeu quan hem de posar guionet en aquestes denominacions?
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

La 2a edició del concurs escolar 'Científics en joc', protagonitzat per científiques catalanes
En aquesta edició hi han participat gairebé 500 alumnes de 5è de primària de Catalunya. Les protagonistes dels diferents videojocs són científiques catalanes, moltes encara en actiu.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Projecte Hypatia, STEM amb perspectiva de gènere
El projecte Hypatia està pensat per atraure més nens i nenes als camps d’estudi de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques, els anomenats STEM (science, technology, engineering i mathematics). Per aconseguir aquest objectiu, l’educació formal i la informal tenen un paper clau.
Llegiu-ne més
shadow bottom
ELLS, un laboratori per difondre la biologia als centres educatius
El European Molecular Biology Laboratory (EMBL) ha creat el European Learning Laboratory for the Life Sciences (ELLS) per fer front a la demanda de formació continuada del professorat de biologia a l’etapa secundària de l’ensenyament. D’aquesta manera, l’EMBL pot compartir tècniques de biologia molecular d’última generació per apropar la recerca a les escoles.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

Divulcat
Divulcat és un projecte de divulgació científica de l’Enciclopèdia Catalana mantingut per científics dels territoris de parla catalana. S’hi poden trobar diferents blogs en què cada científic escriu els seus articles amb total llibertat, amb la periodicitat i la llicència d'ús que cregui oportunes.
Llegiu-ne més
shadow bottom
La foto del mes de l’OAdM
Cada mes l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) publica una imatge destacada a partir de les observacions que s’hi realitzen.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Did you know
La ciència i la tecnologia afecten gairebé tots els àmbits de la nostra vida quotidiana. Per aquesta raó, la Unió Europea finança milers de projectes científics, tecnològics i d’enginyeria, en els quals científics, investigadors i innovadors de tot Europa treballen conjuntament.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Novetats del web

Actualitzada la pàgina web de la SUR sobre dones i ciència
S’han actualitzat els apartats «Actuacions en matèria de gènere», «Estadístiques sobre convocatòries públiques en matèria d’R+D+I desagregades per sexe», «Documents» i «Enllaços» de l’espai Dones i ciència del web de la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR).
Llegiu-ne més
shadow bottom
Twitter Facebook Imprimeix
Contacte | Alta Butlletí | Baixa Butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472

Generalitat de Catalunya