RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Abril 2018 #137

Catalunya

El programa Margalida Comas per millorar la recerca i l’aprenentatge a les universitats
El programa Margalida Comas de millora de la docència i l’aprenentatge a la universitat, amb una durada de quatre anys, impulsarà a partir del pròxim trimestre les primeres actuacions per modernitzar i adequar els mètodes docents i d’aprenentatge en l’àmbit de l’educació superior a Catalunya.
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’AGAUR aconsegueix per tercer cop un ajut COFUND de les accions Marie Skłodowska-Curie dins del programa H2020
La Unió Europea finançarà amb vuit milions d’euros el programa Beatriu de Pinós de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) per reforçar la contractació de personal investigador postdoctoral. La Comissió Europea ha valorat molt positivament la transparència en el procés de selecció de candidats, el seu impacte en la carrera del personal investigador i la capacitat de gestió de l’AGAUR en aquest programa.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

La recerca i la innovació orientades a les missions
La idea d’organitzar el finançament de la recerca i la innovació a Europa al voltant de les missions és un debat obert previ al proper programa marc de finançament de la Unió Europea (UE), quan acabi l’Horitzó 2020. Per aquesta raó, la UE està interessada a trobar la manera de beneficiar-se de la recerca i de la innovació orientades a la solució de problemes concrets. Els resultats dels Premis Horitzó en són un bon exemple.
Llegiu-ne més
shadow bottom
La CE analitza la inversió industrial en R+D l’any 2017
La Comissió Europea (CE) ha publicat dos nous informes sobre la inversió industrial en R+D corresponents a l’any 2017: The 2017 EU Industrial R&D Investment Scoreboard i The 2017 EU Survey on Industrial R&D Investment Trends.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

Matèria feta de llum
Un equip d’investigadors de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i de la Universitat Harvard ha observat grups de dos i tres fotons interactuant i, fins i tot, ajuntant-se per acabar formant una classe completament nova de matèria fotònica.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Els humans van prosperar a Sud-àfrica després de la supererupció del Toba
Fa 74.000 anys, la Terra va estar a la vora del caos per l’erupció d’un supervolcà, el Toba, situat en el que avui dia és Indonèsia. L’explosió del Toba va desencadenar un hivern perpetu durant més d’una dècada i va amenaçar de deixar la vida a la Terra molt a prop de l’extinció. Un grup de científics ha descobert que a la costa de Sud-àfrica hi va haver un assentament humà, de la mateixa època, que va trobar la forma de continuar endavant enmig d’aquest apocalipsi.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

Barcelona, ciutat d’acollida internacional per al foment de la recerca, la innovació i l’emprenedoria
Des de finals del 2017 i especialment aquest primer trimestre del 2018, Barcelona ha esdevingut una de les ciutats europees de referència per a les grans empreses internacionals per instal·lar-hi els seus centres de referència en recerca, innovació i emprenedoria.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Planttes, l’app per detectar les plantes al·lergògenes als carrers de les ciutats
L’app Planttes és una eina de ciència ciutadana que anima els usuaris a identificar i ubicar sobre el mapa la presència de plantes al·lergògenes i a indicar-ne l’estat fenològic. El projecte és fruit de la col·laboració entre el Punt d’Informació Aerobiològica (PIA) i el Centre de Visió per Computador (CVC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

La lògica dels nadons
Un estudi recent ha provat les habilitats de raonament en nadons de 12 i 19 mesos d’edat i en adults. Els investigadors van dissenyar experiments que consistien a presentar escenes animades que mostraven una parella d’objectes davant els quals els participants, a través de regles lògiques molt senzilles, havien de deduir quin dels dos objectes s’amagava a l’interior d’un recipient.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Els mascles de tortuga babaua també presenten comportament filopàtric
Una recerca realitzada per l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio) descobreix que la majoria de mascles de tortuga babaua també tornen a prop de les platges on van néixer per reproduir-se —un comportament que es considerava típic de les tortugues femelles. Aquesta conclusió trenca la visió més clàssica sobre el comportament reproductor en aquesta tortuga marina i descriu com es pot reproduir l’espècie també en les zones d’alimentació o bé en ruta cap a les platges de nidificació.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Megastroke identifica 22 nous factors genètics de risc d’ictus
Un estudi genètic a gran escala en què van participar 520.000 individus ofereix una nova visió de les causes d’ictus. L’estudi, elaborat pel consorci de recerca internacional Megastroke, ha identificat 22 nous factors genètics de risc per a l’accident vascular cerebral. Amb això es triplica la quantitat de regions genètiques de les quals es té constància que influeixen en el risc d’ictus. El treball ha estat liderat pel grup de recerca en Malalties Neurovasculars del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i pel grup de recerca Neurovascular de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).
Llegiu-ne més
shadow bottom
Un nou model per identificar púlsars de raigs X
Un dels misteris dels púlsars es relaciona amb l’origen de la diversitat en la seva distribució espectral. Diego F. Torres, director de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC), professor ICREA i membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha presentat un model teòric que respon a quin procés hi ha darrere dels espectres d’emissió dels púlsars i com sorgeix aquesta diversitat.
Llegiu-ne més
shadow bottom
“El model d’espectre d’emissió de púlsars ens ajudarà a entendre millor la física relativista en entorns extrems”
Descobertes fa escassament mig segle, les estrelles de neutrons o púlsars són encara un dels objectes més desconeguts de l’univers. La recent publicació a la revista Nature Astronomy d’un model teòric que n’explica la varietat dels espectres d’emissió de radiació aporta llum sobre la naturalesa d’aquests cossos. En parlem amb l’investigador a càrrec de la recerca, el director de l’Institut de Ciències de l’Espai, professor ICREA i membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, Diego F. Torres.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Bits de terminologia

Són estels o estrelles?
La resposta no pot ser taxativa: totes dues denominacions són correctes i normatives, però la tria de la forma més adequada, estel o estrella, depèn del context comunicatiu. Vegem-ho.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

De mayor quiero ser… científica
De mayor quiero ser… científica és una de les accions vinculades a la iniciativa de divulgació científica «Científicas en biomedicina», coordinada per Joana Magalhaes, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de la Corunya (INIBIC), i finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).
Llegiu-ne més
shadow bottom
La Wahiva i l’aigua
El Consorci de la Costa Brava ha publicat el conte La Wahiva i l’aigua per conscienciar els infants del valor de l’aigua, fent-los reflexionar a l’entorn de tot un seguit d’activitats relacionades amb aquest recurs i que a la nostra societat considerem quotidianes, però vistes des de l’òptica d’una nena originària del desert del Sàhara.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

100 qüestions d’astronomia, de Jordi Aloy i Domènech
Aquest llibre de divulgació científica, escrit per Jordi Aloy, físic i astrònom vocacional, que treballa actualment a l’Àrea de Ciència, Investigació i Medi Ambient de la Fundació La Caixa, intenta donar resposta a algunes qüestions que ens plantegem en l’àmbit de l’astronomia. Moltes d’aquestes són fruit de la seva experiència a l’hora de respondre les preguntes que li feia el públic al planetari on va treballar durant gairebé 20 anys.
Llegiu-ne més
shadow bottom
El hombre anumérico, de John Allen Paulos
En aquest assaig, a l’abast de qualsevol lector, el matemàtic nord-americà John Allen Paulos, expert en lògica i càlcul de probabilitats, ens revela com la nostra incapacitat per aprendre la naturalesa dels grans nombres, i les probabilitats associades, desinformen polítiques de govern, confonen decisions personals i augmenten la nostra vulnerabilitat davant tot tipus de pseudociències.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Homenaje a Gaia. La vida de un científico independiente, de James Lovelock
Hi ha dues característiques que planen sobre tot aquest llibre: la descripció de la vida d’un científic independent i la gestació d’una teoria.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Cuántica. Tu futuro en juego, de José Ignacio Latorre
Aquesta obra ens convida a visitar la ciutat imaginària de Cuántica, regida per unes lleis tan peculiars que semblen impossibles. Les lleis que ens portaran a una segona revolució que desembocarà en una nova era: l’era de les tecnologies quàntiques. Som al llindar d’una nova revolució!
Llegiu-ne més
shadow bottom
Lliures o vassalls? El dilema digital, d’Albert Garcia Pujadas i Aina Fernàndez i Aragonès
La tesi principal que defensa aquesta obra és l’aposta per l’apoderament tecnològic i per compartir el coneixement per millorar el món i les societats, tenint en compte els punts crítics, com poden ser la seguretat a la xarxa, la privacitat de les dades, el control de les persones, de l’economia, de l’educació, etc.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Twitter Facebook Imprimeix
Contacte | Alta Butlletí | Baixa Butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472

Generalitat de Catalunya