RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Març 2018 #136

Anàlisi

Celebració del centenari del naixement de Richard Feynman
Enguany es commemora el centenari del naixement de qui va ser, en paraules del recentment desaparegut Jorge Wagensberg, el segon físic més brillant del segle XX, pel cap baix. Des del butlletí electrònic RECERCAT ens volem afegir a la celebració de l’efemèride amb un número especial que es fa ressò de la vida i l’obra del savi estatunidenc, recollides en una infografia, així com de la recerca que es duu a terme a Catalunya en els àmbits de coneixement relacionats amb Feynman.
Llegiu-ne més
shadow bottom
shadow bottom

Catalunya

Es crea el clúster LASER-GO per facilitar la internacionalització de la fotònica de la BioRegió
El European Cluster Partnership in Photonics for Health, conegut com a LASER-GO, va ser engegat el mes de gener passat per Biocat, juntament amb cinc ecosistemes europeus més de ciències de la vida i de la salut. L’objectiu d’aquest clúster és facilitar a les empreses i les entitats catalanes que analitzen conjuntament els àmbits de la fotònica i les ciències de la vida i de la salut l’entrada als mercats dels Estats Units, el Canadà, el Japó, Corea del Sud, Austràlia, Israel, Nova Zelanda i Singapur.
Llegiu-ne més
shadow bottom
7a Trobada de Gestors de Projectes Europeus de Catalunya
L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) va organitzar, l’1 de març passat, la 7a Trobada de Gestors de Projectes Europeus de Catalunya, amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

Horizon Birth Day Prize atorga tres premis
Horizon Birth Day Prize és una iniciativa de la Comissió Europea (CE) que va comprometre un milió d’euros del programa marc Horitzó 2020 de recerca i innovació de la Unió Europea (UE), destinada a trobar alguna manera de reduir la mortalitat en mares i nounats. L’Institut de Recerca per al Desenvolupament (IRD) de França, dirigit per Alexandre Dumont, va guanyar aquest premi. La cerimònia es va celebrar el febrer passat.
Llegiu-ne més
shadow bottom
The Science Bridge: agermanar cultures entre Orient Mitjà i Occident
The Science Bridge és una iniciativa global que promou la col·laboració científica entre cultures i nacions per facilitar la innovació, la invenció i el descobriment en neurociència entre Orient Mitjà i Occident. El projecte ha estat promogut per l’investigador Mazahir Hassan, de l’Achucarro Basque Center for Neuroscience. Fins ara, ha rebut el suport de més de 200 científics de tot el món, inclosos 29 premis Nobel.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

Més a prop dels ordinadors quàntics
La computació quàntica ha fet un pas endavant amb el desenvolupament d’un processador quàntic programable fabricat amb silici. Amb aquest avenç, els científics esperen que els ordinadors quàntics siguin més fàcils de controlar i fabricar. L’equip d’investigadors va fer servir energia de microones per alinear dues partícules electròniques suspeses en silici i després va realitzar un conjunt de càlculs per comprovar-ho.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Generador i indicador de fotons
Els àtoms i les molècules poden emetre partícules de llum (fotons). No obstant això, sense intervenció externa, aquest procés és ineficient i no dirigit. Si fos possible influir en el procés de creació de fotons, fonamentalment en termes d'eficiència i direcció d'emissió, s'obririen noves possibilitats tècniques, com ara petits píxels de llum multifuncionals que podrien usar-se per construir pantalles tridimensionals, fonts de fotó únic per a ordinadors quàntics o microscopis òptics per mapejar molècules individuals.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

Impuls de les administracions locals en aplicacions industrials de la fotònica
Les administracions locals, dins dels seus àmbits competencials, volen aprofitar i fomentar les aplicacions industrials i l’emprenedoria en el sector de la fotònica. Així succeeix amb dues iniciatives recents impulsades pels ajuntaments de Barcelona i Terrassa en col·laboració amb organismes de recerca de Catalunya capdavanters en aquest sector com són l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i el Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
Llegiu-ne més
shadow bottom
DBGen: diagnòstic genètic de les patologies de la visió
A DBGen, una empresa derivada (spin-off) de la Universitat de Barcelona (UB) dedicada al diagnòstic genètic de les patologies de la visió, combinen coneixement i innovació, incorporant i optimitzant els darrers avenços en seqüenciació de nova generació (NGS). Aquesta metodologia ha revolucionat el diagnòstic genètic en la detecció de malalties oculars hereditàries.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

Feynman, el geni
Ja l’any 1982, Richard Feynman profetitzava l’eficàcia dels ordinadors quàntics com a simuladors universals de sistemes quàntics. Una conjectura que li ha valgut l’apel·latiu de ‘pare’ (si no ‘avi’) de la computació quàntica. El catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de Barcelona i responsable del grup Quàntic del Barcelona Supercomputing Center, José Ignacio Latorre, reivindica en aquest article les contribucions del físic nord-americà, de qui evoca que «sempre va mantenir un interès molt especial pels conceptes bàsics associats a la computació».
Llegiu-ne més
shadow bottom
«L’electrodinàmica quàntica sempre té un paper en la nostra recerca sobre els límits del model estàndard»
Article dels catedràtics de Física Teòrica de la Universitat de Barcelona (UB) Josep Maria Pons i Joan Soto sobre electrodinàmica quàntica, a la qual Richard Feynman va fer aportacions essencials, i la influència de la teoria quàntica del camp electromagnètic sobre les línies més avançades de la física actual. Joan Soto és especialista en fenomenologia de partícules elementals i Josep Maria Pons treballa en simetries de les teories de galga i relativitat general.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Feynman, el científic que va intuir el futur
La nanotecnologia era encara una ‘terra ignota’ durant la vida de Feynman, però no és exagerat afirmar que fou un dels primers homes de ciència a intuir-la. El director de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), Pablo Ordejón, glossa la figura de Richard Feynman com “una mena de Jules Verne” de la física, sense l’aportació del qual és complex comprendre algunes de les línies de recerca dels centres punters d’avui dia.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Feynman, un virtuós (també) de la docència
Un dels vessants més desconeguts de Richard Feynman va ser el seu interès per la tasca docent, que mai no va deixar de banda per dedicar-se exclusivament a la recerca. Preocupat per la forma d’ensenyar ciència a les facultats nord-americanes, Feynman va impulsar iniciatives per a la renovació i la millora dels fonaments de la física a les aules. En reflexiona Josep Eladi Baños, catedràtic del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra i director del Programa Margalida Comas i Camps per a la modernització de l’ensenyament superior a Catalunya.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Noves aplicacions tecnològiques gràcies a la llum
Un equip format per investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) estableix les bases d’una nova generació de dispositius tecnològics ultraràpids que podria servir per controlar sistemes intel·ligents mitjançant llum i sense contacte. La investigació ha demostrat la possibilitat de deformar controladament l’estructura cristal·lina d’un material ferroelèctric mitjançant l’aplicació d’una llum visible de baixa potència.
Llegiu-ne més
shadow bottom
«El control de la polarització a través de la llum i sense contacte obre la porta a una nova generació de dispositius»
Entrevista a José Eduardo García, físic del Grup de Caracterització Elèctrica de Materials i Dispositius (CEMAD) de la UPC
Llegiu-ne més
shadow bottom
Cuidar la boca ajuda a controlar la diabetis
Un estudi clínic dut a terme per investigadors de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut del Campus de Bellvitge mostra que el control de la diabetis de tipus 2 millora sensiblement quan el pacient té una cura especial dels problemes dentals i bucals.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Els carbins permeten la producció de nous fàrmacs a partir dels ja existents
Un equip d’investigadors de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) de Tarragona ha descobert com controlar els carbins i utilitzar-los per acoblar noves molècules. Han aconseguit controlar com es generen equivalents directes i controlables d'aquestes molècules reactives, una espècie inexplorada, nova i molt versàtil, amb bones perspectives de futur pel que fa a la generació de nous fàrmacs.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Fòssils de rosegadors de fa 12 milions d’anys per observar el canvi climàtic
Els canvis climàtics que van succeir fa entre 12 i cinc milions d’anys van tenir efectes dràstics sobre les comunitats de rosegadors del sud-oest europeu. Segons un estudi liderat per l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i la Universitat Complutense de Madrid (UCM) que ha analitzat més d’un centenar de jaciments fòssils de la península Ibèrica i el sud de França, el resultat va ser una diferenciació latitudinal entre comunitats dominades per espècies adaptades a ambients àrids en les regions de l’interior peninsular i humits a la costa mediterrània del que avui són Catalunya i França.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Bits de Terminologia

Curiositats terminològiques de la nanotecnologia
Amb aquest apunt que llegiu, el Centre de Terminologia TERMCAT comença una col·laboració estable amb la Secretaria d’Universitats i Recerca consistent en la participació en el butlletí RECERCAT, amb una secció pròpia anomenada «Bits de terminologia». D’ara endavant, en aquest apartat trobareu comentaris sobre terminologia de la ciència, la tecnologia i les ciències socials, que esperem que resultin del vostre interès. Qualsevol comentari que ens vulgueu fer arribar serà benvingut (informacio@termcat.cat).
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

Nanoinventum, disseny de nanorobots per a infants
Nanoinventum és un projecte que s’emmarca dins de les activitats del festival de nanotecnologia 10alamenos9 amb una proposta pedagògica per difondre el coneixement de la nanotecnologia entre els més petits. La metodologia principal del projecte es basa en el raonament, la deducció, el joc i la relació amb els altres.
Llegiu-ne més
shadow bottom
The BIG Bell Test
The BIG Bell Test (BBT) va ser un projecte mundial per incorporar la impredictibilitat del comportament humà a experiments de física d'avantguarda. En el web de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) hi ha disponibles una sèrie de recursos educatius per aprofundir en aquest interessant apartat de la mecànica quàntica.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

Feynman Total: l’Any Feynman a Catalunya
Durant tot l’any 2018 s’ha preparat a Catalunya una gran varietat d’activitats per celebrar el centenari del naixement de Richard Feynman. EspaiNANO, el grup de comunicació i divulgació especialitzat en nanociència i nanotecnologia de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), impulsa i lidera l’Any Feynman a Catalunya.
Llegiu-ne més
shadow bottom
III Festival de Nanociència i Nanotecnologia
El III Festival de Nanociència i Nanotecnologia (10alamenos9) se celebrarà al llarg del mes d’abril a diverses ciutats de l’Estat espanyol amb exposicions, tallers, seminaris i concursos amb l’objectiu de compartir la importància i l’impacte de la nanociència i la nanotecnologia.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Nanoroom, per conèixer les aplicacions de les nanotecnologies
Nanoroom és una nova aplicació interactiva de realitat augmentada que permet a l’usuari endinsar-se en el món de les nanotecnologies. L’aplicació ha estat dissenyada pels Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB) en el marc del projecte 10alamenos9 amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).
Llegiu-ne més
shadow bottom
QuantumFracture
QuantumFracture és el canal de YouTube creat pel manxec José Luis Crespo per explicar la física de manera que arribi al públic jove. El físic aborda principalment la cosmologia i intenta acostar-la el màxim possible al món de l’entreteniment perquè els joves aprenguin amb el seu canal i, sobretot, perquè s’entretinguin i passin una bona estona veient ciència.
Llegiu-ne més
shadow bottom
¿Está usted de broma, Sr. Feynman?
El llibre '¿Está usted de broma, Sr. Feynman?' recull les converses basades en històries autobiogràfiques que va mantenir el físic estatunidenc, al llarg de més de set anys, amb el seu amic Ralph Leighton, que es va encarregar de gravar-les i transcriure-les.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Twitter Facebook Imprimeix
Contacte | Alta Butlletí | Baixa Butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472

Generalitat de Catalunya