RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Febrer 2018 #135

Anàlisi

La despesa en R+D a la UE es va mantenir estable l’any 2016
En data 1 de desembre l’oficina estadística de la Unió Europea (Eurostat) va publicar una nota amb una primera estimació de la despesa destinada pels estats membres de la Unió Europea (UE) a activitats d’R+D l’any 2016. Aquest article té per objectiu analitzar-ne els principals indicadors i establir una comparativa amb els indicadors de Catalunya.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Catalunya

Catalunya, candidata per ser un dels laboratoris europeus de la tecnologia 5G
La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) van signar el mes de gener un acord de col·laboració per constituir plegats un ecosistema d’innovació en 5G. L’objectiu d’aquest acord és impulsar la iniciativa 5GBarcelona, que podria convertir la ciutat i Catalunya en un dels hubs d’innovació digital europeus en l’àmbit de la tecnologia 5G. Aquesta iniciativa crearà un entorn obert experimental de ciutat per transformar-la en un laboratori metropolità de tecnologia 5G.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Lliurats els Premis Innovadors Menors de 35 a Espanya a Barcelona
El novembre del 2017 la comunitat mundial d’innovació del MIT Technology Review va celebrar al Pier 01 Barcelona Tech City el lliurament dels premis Innovadors Menors de 35 (Innovators Under 35 Europe: Spain Gathering) als millors talents espanyols del 2017 que van participar en la competició europea d’aquest any. La cerimònia és un esdeveniment que reconeix els emprenedors i els investigadors tecnològics més destacats de l’Estat espanyol, seleccionats per aquesta revista de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT).
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

Dimensions: un cercador de citacions i finançament
La base de dades Dimensions permet obtenir una perspectiva econòmica de la literatura acadèmica. Aquest motor de recerca de ciències es va llançar el 15 de gener i pretén proporcionar als acadèmics i als investigadors noves formes d’analitzar la literatura acadèmica, incloent-hi el finançament de la subvenció que hi ha darrere.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Les deu cares de la ciència del 2017
La revista Nature va tancar l’any 2017 amb el tradicional número especial. Aquest cop va fer una tria de les deu persones que consideren clau en la ciència del 2017. Aquests deu protagonistes pertanyen a àmbits del coneixement que van des de les comunicacions quàntiques i l’edició del genoma fins a l’amenaça d’una crisi nuclear i el desmantellament de les proteccions ambientals als Estats Units.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

Les formigues maten les companyes malaltes per evitar epidèmies
Un estudi internacional mostra com l’eliminació de cries de formiga infectades impedeix la propagació de malalties sistèmiques en les colònies. En insectes socials, com és la formiga invasora de jardí (Lasius neglectus), les conseqüències negatives de les infeccions fúngiques (Metarhizium brunneum) es poden mitigar mitjançant la denominada desinfecció destructiva, una actuació que evita la propagació de la malaltia a través de la colònia.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Microorganismes per convertir el metà directament en electricitat
Investigadors de la Universitat Estatal de Pennsilvània han creat una pila o cèl·lula de combustible microbiana que pot convertir el metà directament en electricitat, evitant així la necessitat de transport cap a plantes industrials. Aquesta pila podria ajudar a resoldre el problema de les fuites produïdes a les canonades d’aquest gas amb efecte d’hivernacle quan és transportat des dels brolladors de gas.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

«El material descobert per l’ICIQ abarateix la producció de biogàs i el converteix en una energia renovable competitiva»
Entrevista a Cristina Sáenz de Pipaón, investigadora postdoctoral i CEO d’Orchestra Scientific, i Miquel Àngel Pericàs, director de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ).
Llegiu-ne més
shadow bottom
Bitrack, el robot quirúrgic a l’abast de la majoria dels hospitals
El nou robot Bitrack System per a cirurgia laparoscòpica mínimament invasiva, que ha desenvolupat l’empresa Rob Surgical Systems amb especialistes de primera línia internacional, aviat podrà substituir del robot Da Vinci instal·lat en nombrosos centres hospitalaris de referència a tot el món, com a l’Hospital Clínic i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron a Barcelona, ja que és l’alternativa modular, més flexible i més econòmica que el model anterior.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Innovació en l’espai de treball a l’Administració
En els darrers mesos la Generalitat de Catalunya ha impulsatt estudis sobre com haurien de ser els espais de treball a l’Administració. Si es vol treballar de manera diferent, s’ha de disposar d’uns espais adequats que així ho permetin. Des de l’empresa privada ja fa temps que s’estan implantant millores en oficines que responen a les necessitats d’una nova forma de treballar. A l’Administració pública es comença a ser conscient d’aquesta relació directa entre eficiència, innovació i espai, i, més enllà de la racionalització i l’optimització, es comença a apostar per desenvolupar una nova estratègia d’ocupació dels espais.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

La UB lidera un estudi que fa una reconstrucció del clima de la península Ibèrica dels darrers 700 anys
La petita edat de gel, el període fred més prolongat i intens dels darrers 10.000 anys de l’hemisferi nord des de finals del segle XIV fins al XIX, es va allargar a la península Ibèrica del 1300 al 1850. Així conclou un nou treball que ha permès fer una reconstrucció de com era el clima en aquesta zona geogràfica al llarg dels darrers 700 anys. L’estudi posa de manifest l’accentuada variabilitat climàtica durant aquest període i evidencia l’alternança de fases fredes i càlides que es van produir.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Infants i ximpanzés perceben el càstig com a estratègia social
Un estudi confirma que infants i ximpanzés comparteixen mecanismes psicològics similars destinats a buscar el càstig d’aquells que els perjudiquen. La recerca indica que els nens i les nenes en edat preescolar (de quatre a sis anys), i també els ximpanzés, valoren que hi hagi càstigs justos, encara que impliquin un sacrifici per a ells.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Descobreixen que l’organització espacial del genoma té un paper fonamental en l’expressió dels gens
Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) han observat que la disposició del genoma, és a dir, la seva organització espacial, no és casual, sinó que determina la funció i el destí de les cèl·lules. Aquest descobriment, integrat en el projecte 4D Genome, que estudia l’arquitectura tridimensional del genoma, representa un avenç en la interpretació correcta de la genòmica.
Llegiu-ne més
shadow bottom
El VHIO iniciarà nova recerca en immunoteràpia per atacar el càncer
El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) engegarà un nou programa de recerca per abordar el càncer a través de nous fronts inexplorats de la immunoteràpia per tractar més d’un miler de pacients l’any.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

Digibers: ArcheoClips. T’expliquem l’arqueologia
El primer vídeo de la sèrie ArcheoClips. T’expliquem l’arqueologia ja està disponible i ha estat elaborat pel projecte Digibers, que té per objectiu la socialització digital de la recerca en arqueologia ibèrica.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Els recursos de Cepciències
El web de la comunitat Cepciències, el portal de divulgació i recursos científics del Departament de Ciències Naturals del Centre d’Estudis Prat, ofereix un repositori de recursos didàctics i propostes de treballs de recerca de biologia, física i matemàtiques.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

Any Pompeu Fabra
L'any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra. Així ho va acordar el Govern de Catalunya a l'agost passat per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Actuacions en el marc del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència
El dia 11 de febrer es va celebrar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. Van ser diverses les institucions de Catalunya (centres de recerca i universitats) que van fer alguna activitat per commemorar aquesta data.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Penta, el nou butlletí de la BGSMath
La Barcelona Graduate School of Mathematics (BGSMath) ha estrenat un nou butlletí electrònic en anglès anomenat Penta, per informar de les seves novetats.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Actualitzat el mapa del coneixement de la UOC
S’ha actualitzat el mapa del coneixement de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) amb la visualització dels nous grups de recerca SGR (convocatòria de suport als grups de recerca de la Generalitat de Catalunya).
Llegiu-ne més
shadow bottom
Twitter Facebook Imprimeix
Contacte | Alta Butlletí | Baixa Butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472

Generalitat de Catalunya