RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Gener 2018 #134

Anàlisi

La despesa interna en R+D s’estanca tant a Catalunya com a l’Estat espanyol l’any 2016
El 28 de novembre del 2017 l’Institut Nacional d’Estadística (INE) va publicar els resultats definitius de l’Enquesta sobre activitats en R+D del 2016. Respecte de l’any 2015, la despesa interna en R+D l’any 2016 en termes absoluts es manté estable a Catalunya (-0,1 %) mentre que s’incrementa molt lleugerament a l’Estat espanyol (+0,7 %).
Llegiu-ne més
shadow bottom

Catalunya

Iniciativa PRIMA per investigar la sostenibilitat de recursos hídrics i agrícoles a la conca mediterrània
La iniciativa PRIMA, amb seu a Barcelona, té com a objectiu la posada en pràctica de polítiques conjuntes de recerca i innovació sota una estratègia comuna de tots els països participants per abordar reptes com la manca d’aigua, l’agricultura i la seguretat alimentària.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Les jornades Connect-EU
L’any 2010, quan estava vigent el setè Programa Marc de Recerca de la UE, la Generalitat de Catalunya va organitzar les primeres Jornades Connect-EU. Des d’aleshores, se n'han fet sis edicions (els anys 2010, 2011, 2012, 2014, 2015 i, recentment, la darrera, el mes de novembre de 2017). L’any 2010 s’hi van inscriure 730 participants, i des de l’any 2014 aquesta participació ja supera el miler d’assistents en cada edició. Aquestes jornades sempre han estat organitzades conjuntament per l’AGAUR (l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca) i ACCIO (l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa).
Llegiu-ne més
shadow bottom
Concedits els Premis Nacionals de Recerca 2017
El Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han guardonat el bioinformàtic Roderic Guigó, coordinador del Programa de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica (CRG), amb el Premi Nacional de Recerca 2017. També ha estat guardonada la Fundació La Marató de TV3, que al llarg de 25 anys ha treballat en l’impuls de la recerca biomèdica a Catalunya. Les altres modalitats d’aquests premis han recaigut en l’astrofísica italiana de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) Nanda Rea, en la publicació digital UABDivulga, i en la xarxa Cooperative Automotive Research Network (CARNET), impulsada per SEAT, Volkswagen i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

Participant Portal: la porta oberta al finançament d’activitats d’R+D+I
El Participant Portal ofereix eines per trobar oportunitats de finançament, fer sol·licituds de convocatòries, accedir a serveis de suport o consultar els projectes finançats, així com els resultats obtinguts de la gran diversitat de programes per impulsar les activitats d’R+D+I que ofereix la Comissió Europea. Recentment, aquest portal ha presentat un quadre de comandament dels resultats globals del programa Horitzó 2020.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Semantic Scholar: intel·ligència artificial per a la cerca i la descoberta de literatura científica
Semantic Scholar és un motor de cerca acadèmic desenvolupat per l’Allen Institute for Artificial Intelligence (AI2), un institut de recerca finançat pel cofundador de Microsoft, Paul Allen, per aconseguir avenços científics mitjançant la construcció de sistemes d’intel·ligència artificial amb funcions de raonament, aprenentatge i lectura. El motor és un projecte sense afany de lucre que aplica la intel·ligència artificial a la cerca i la descoberta de publicacions científiques, amb la finalitat de localitzar els articles més rellevants sobre un tema concret.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

L’origen arqueològic de les desigualtats econòmiques
Una recerca que recull dades de 64 jaciments arqueològics de quatre continents ha mostrat que la dependència del sistema agrícola i la creixent complexitat dels sistemes polítics van intensificar les desigualtats de riquesa en la humanitat al llarg de la història. Per continents, hi havia més desigualtats a Euràsia que a Amèrica del Nord.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Reparen el 80 % de la pell d’un nen afectat de «pell de papallona»
Un equip format per científics alemanys, italians i austríacs va utilitzar una combinació de cèl·lules mare i teràpia gènica per reparar el dany i reemplaçar al voltant del 80 % de la pell d’un nen de set anys amb una rara mutació genètica que havia fet que perdés la major part de l’epidermis, la capa més externa de la pell. L’èxit d’aquest procediment demostra que la teràpia combinada pot ser eficaç contra alguns trastorns genètics dèrmics.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

Orchestra Scientific crea membranes que atrapen el CO2
La primera spin-off (empresa derivada) nascuda de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Orchestra Scientific, ha desenvolupat una membrana que és capaç d’atrapar el diòxid de carboni (CO2 ), i separar-lo de la resta de gasos com si es passés per un sedàs.
Llegiu-ne més
shadow bottom
AutonoMe: estimulació cognitiva de persones amb alts nivells de dependència
L’Institut de Robòtica per a la Dependència (IRD) de la Fundació Ave Maria ha desenvolupat el projecte AutonoMe, que permet reconèixer l’estat emocional de persones amb alt nivell de dependència intel·lectual i adaptar les teràpies al seu estat emocional per aconseguir-ne una personalització i un aprofitament més elevats. El tipus d’estimulació cognitiva d’aquesta aplicació canvia quan detecta que l’usuari s’avorreix o no està prou atent a l’activitat que se li proposa.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

L’atzar explicaria l’origen dels òrgans en animals vertebrats
Un estudi on han participat la UB i el Centre de Regulació Genòmica (CRG) revela com una errada casual —una mutació genètica sense sentit aparent fa més de 700 milions d’anys— va ser el motor molecular de complexes novetats morfològiques en diversos vertebrats (incloent-hi l’espècie humana). Aquest canvi, una errada atzarosa en el procés evolutiu, va facilitar la connexió de xarxes gèniques implicades en l’embriogènesi en animals.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Indicis de població visigòtica en dues necròpolis romanes de Sant Cugat
Les excavacions realitzades a les necròpolis romanes de Can Graells i Can Cabassa, a Sant Cugat, dutes a terme per dues investigadores de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), han permès recuperar restes esquelètiques d’un centenar d’individus. Les restes trobades permeten constatar que la zona de Sant Cugat ja tenia una població visigòtica estable en l’època tardoromana. Els primers resultats mostren com eren i quines malalties van tenir.
Llegiu-ne més
shadow bottom
«Predir quins pacients de càncer de mama es beneficiaran del fàrmac contra la metàstasi es traduirà en una millora de la taxa de supervivència de la malaltia»
Entrevista a Roger Gomis, investigador ICREA cap del laboratori Control de Creixement i Metàstasi del Càncer de l’IRB Barcelona.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Investigadors de l’ICFO aconsegueixen construir una xarxa de transmissió d’informació quàntica híbrida
Investigadors de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) han aconseguit la primera demostració d’un enllaç simple en una xarxa d’informació quàntica híbrida utilitzant nodes quàntics de diferent naturalesa —un núvol fred d’àtoms i un cristall alterat—, i fent servir un sol fotó com a portador d’informació. L’estudi mostra que és possible construir una xarxa amb elements heterogenis, totalment compatible amb la infraestructura actual de telecomunicacions de fibra òptica, per comunicar i transmetre informació quàntica entre dos tipus de nodes diferents, ubicats en diferents laboratoris.
Llegiu-ne més
shadow bottom
El BSC–CNS liderarà el desenvolupament del xip europeu
El Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC–CNS) liderarà el desenvolupament científic dels futurs xips europeus, un projecte impulsat per la Comissió Europea (CE) per garantir la sobirania tecnològica d’Europa i la competitivitat industrial del continent.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

Fer la ciència atractiva per als adolescents
Amb una demanda de graduats en ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (Science, Technology, Engineering and Mathematics, STEM) molt per damunt de l’oferta a Europa, el projecte STEM4youth, finançat per la Unió Europea, reintrodueix aquests temes a les aules, i hi afegeix una dosi de diversió, per mostrar als adolescents que la ciència pot ser atractiva, i que és fonamental per a moltes carreres, des d’analista de màrqueting fins a expert en ètica o zoòleg.
Llegiu-ne més
shadow bottom
A quina velocitat es podien desplaçar els dinosaures?
Científics creen una app que permetrà als més joves descobrir els secrets amagats a l’esquelet fossilitzat d’un dels depredadors més grans que han poblat la Terra, el Tyrannosaurus rex .
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

¡Somos arqueólogos!
El projecte de divulgació inclusiva «Barcelona, 6.000 anys d’història», adreçat a col·lectius en risc d’exclusió i liderat per Juan Francisco Gibaja, del grup d’Arqueologia de les Dinàmiques Socials de la Institució Milà i Fontanals del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), acaba de publicar el primer de cinc vídeos d’una activitat divulgativa arqueològica amb persones amb síndrome de Down.
Llegiu-ne més
shadow bottom
360upf: una aposta innovadora en comunicació
La revista 360upf és una publicació disponible en tres idiomes, català, castellà i anglès, amb una periodicitat bianual i en format digital. Té la intenció de prendre el pols de l’activitat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) d’una manera innovadora per tenir un paper preponderant dins la societat i liderar els nous reptes en comunicació en l’àmbit de l’ensenyament superior.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Nomenclatura de gestió universitària
El Centre de Terminologia TERMCAT, amb la col·laboració de la Xarxa Vives d’Universitats (XVU), ha publicat un diccionari amb l’objectiu de difondre en línia el treball dut a terme per la Comissió de Llengua de la Xarxa Vives mitjançant el grup de treball de Terminologia i Nomenclatura, integrat per tècnics dels serveis lingüístics de 14 universitats de la Xarxa.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Twitter Facebook Imprimeix
Contacte | Alta Butlletí | Baixa Butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472

Generalitat de Catalunya