RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Desembre 2017 #133

Catalunya

El finançament de l’R+D+I per part de la Generalitat de Catalunya l’any 2016
Recentment s’ha publicat l’informe anual que mostra els recursos que la Generalitat de Catalunya ha destinat durant l’any 2016 a finançar activitats d’R+D+I, ja sigui en forma de finançament a altres executors dels diferents sectors, ja sigui en forma d’execució pròpia.
Llegiu-ne més
shadow bottom
De les «smart cities» a les «smart regions»: participació de Catalunya al SCEWC 2017
El passat mes de novembre es va celebrar a Barcelona una nova edició de la fira més important del sector de les smart cities (ciutats intel·ligents) a escala internacional, l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), on la Generalitat de Catalunya va participar de manera destacada. L’SCEWC ha crescut exponencialment des de la seva primera edició, fins a arribar aquest any als més de 680 expositors (500 en l’edició anterior) i 700 ciutats participants (600 el 2016), i amb una assistència de més de 17.000 visitants.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

30.000 M€ per al període 2018-2020 del programa Horitzó 2020
A finals del mes d’octubre del 2017 la Comissió Europea va anunciar com invertirà els 30.000 M€ del programa Horitzó 2020 de recerca i innovació, que se centrarà en set prioritats per al període 2018-2020, que serà l’últim d’aquest programa marc europeu.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Directory of Open Access Books (DOAB)
El Directory of Open Access Books (DOAB) és una iniciativa de la fundació Open Access Publishing in European Networks (OAPEN) que ofereix la possibilitat d’accedir a monografies científiques i tecnològiques en accés obert. L’objectiu principal del DOAB és augmentar la detecció d’aquest tipus de documents, i, per aquest motiu, es convida els editors acadèmics a proporcionar les metadades de llibres per tal de maximitzar-ne la difusió, la visibilitat i l’impacte.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

Les ovelles poden reconèixer les cares de persones, com els humans
Científics de la Universitat de Cambridge han comprovat que les ovelles tenen una capacitat avançada de reconeixement facial similar a la dels humans i altres primats, i no solament de memoritzar imatges. A més, són capaces de reconèixer cares familiars a partir d’imatges en 2D, és a dir, de fotografies.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Una reinfecció de dengue podria ser pitjor que la primera infecció
Un estudi suggereix que la quantitat d’anticossos antidengue que una persona podria tenir després d’un infecció és rellevant de cara a una reinfecció. En un estudi realitzat durant 12 anys en nens nicaragüencs, es va observar que els nivells baixos d’anticossos de dengue que quedaven a la sang després d’una infecció feien augmentar el risc de mort en cas de reinfecció per una altra variant del virus.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

Celifast, un sistema de detecció de la celiaquia en 10 minuts
L’empresa catalana BioEclosion ha creat Celifast, un sistema per detectar la celiaquia amb un equip que pot fer servir el metge a la consulta mateix si sospita que té un pacient amb aquesta malaltia.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Bisafe: solució antirobatori de bicicletes
Bisafe és una solució innovadora que fa servir tecnologia sense fils per detectar els robatoris de bicicletes, avisar la policia i facilitar la recuperació de la bicicleta. Aquesta proposta va guanyar l’SmartCAT Challenge, el concurs d’emprenedoria tecnològica impulsat per la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, sota el paraigua de l’estratègia SmartCAT i dins del projecte internacional «Smart City Hack», que convida emprenedors d’arreu del món a desenvolupar solucions per a les seves ciutats mitjançant iniciatives d’innovació oberta. Aquesta solució va obtenir un premi de 5.000 euros.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

Investigadors de l’INc-UAB i el VHIR creen una teràpia gènica que protegeix dels dèficits de l’envelliment
Investigadors de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) i del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han demostrat per primera vegada que la regulació del gen Klotho al cervell mitjançant teràpia gènica protegeix dels dèficits d’aprenentatge i de memòria (declivi cognitiu) associats a l’envelliment en ratolins vells quan han estat tractats de joves. L’estudi obre la porta a avançar en la recerca i desenvolupament d’un fàrmac basat en aquest gen associat a la neuroprotecció.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Tapanuli: la nova espècie de gran simi més amenaçada del món
Un equip internacional liderat per investigadors de la Universitat de Zuric i amb la col·laboració d’investigadors de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha descrit una població d’orangutans fins ara desconeguda, els tapanuli (Pongo tapanuliensis). Aquesta població, aïllada de la resta i genèticament singular, podria ser l’espècie de gran simi més amenaçada del món.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Una nova espècie de giràfid ajuda a entendre l’evolució de les girafes gegants de quatre «banyes»
Un equip d’investigadors del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN) i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) ha descrit una nova espècie de girafa, la Decennatherium rex, recuperada d’un jaciment del Cerro de los Batallones (Madrid). Aquesta espècie és el membre més antic i primitiu d’un extens llinatge de giràfids de grans dimensions que presentaven quatre apèndixs cranials al cap.
Llegiu-ne més
shadow bottom
El consum d’animals petits en humans prehistòrics estava condicionat per factors ambientals i culturals
El consum d’animals petits per grups humans de la prehistòria va ser condicionat per les variacions ambientals, la durada de l’ocupació de l’espai i factors socioculturals, segons han conclòs investigadors d’una recerca efectuada a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

La Laura i en Joan imprimeixen vida a la vida
En aquesta nova aventura, els dos joves protagonistes donaran un cop de mà als investigadors de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) per tal de millorar la salut de les persones mitjançant la utilització de la bioimpressora en 3D.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Flood-up, recursos per conèixer els riscos de la meteorologia i el canvi climàtic
La pàgina web del projecte Flood-up ofereix recursos pedagògics relacionats amb els riscos naturals provocats per la meteorologia i el canvi climàtic per treballar aquestes matèries a l’aula. A més, aquest projecte té per objectiu promoure el coneixement sobre les inundacions i, alhora, facilitar a la ciutadania eines per col·laborar amb els investigadors, amb una aplicació per a dispositius mòbils, i millorar la prevenció davant d’aquests fenòmens atmosfèrics.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

Tweet2Cite
Una de les dificultats amb què es troben els investigadors és com referir-se en els seus articles científics a continguts extrets de les xarxes socials. Tweet2Cite els pot facilitar aquesta feina.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Informe d’impactes socioeconòmics de les universitats i el sistema públic de recerca de Catalunya
El passat mes de novembre l’ACUP (Associació Catalana d’Universitats Públiques) va presentar la primera edició de l’Informe d’impactes socioeconòmics de les universitats i el sistema públic de recerca de Catalunya. Amb aquest informe es vol sensibilitzar la societat de la importància de les universitats i els centres de recerca com a pilar bàsic del desenvolupament del país, i del retorn que es rep de la inversió pública efectuada.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Oceans, l’últim territori salvatge
El Museu de Ciències Naturals de Barcelona presenta l’exposició «Oceans, l’últim territori salvatge», una exposició que proposa una experiència audiovisual pels fons marins de tot el planeta per descobrir la bellesa i riquesa dels oceans i la importància de la seva preservació.
Llegiu-ne més
shadow bottom
«Vespres científics» a l’Escola Pia
L’Escola Pia Nostra Senyora de l’Eixample de Barcelona i el Centre de Recursos de Ciències Experimentals Pau Martí organitzen des de fa més de 10 anys els «Vespres científics», una activitat escolar diferent, oberta a alumnes, exalumnes, professors, pares i a tothom que estigui interessat pel coneixement en general, amb vocació de facilitar un aprenentatge del tot experimental dels conceptes més clàssics i actuals de la ciència.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Twitter Facebook Imprimeix
Contacte | Alta Butlletí | Baixa Butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472

Generalitat de Catalunya