RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Novembre 2017 #132

Anàlisi

Informe COSCE: l’R+D+I no és vista com una prioritat estratègica per a l’Estat
La Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE) va publicar el passat octubre el document 'Análisis de los recursos destinados a I+D+i (Política de Gasto 46) contenidos en los Presupuestos Generales del Estado Aprobados para el año 2017'. El document aborda en profunditat i de manera àmplia la situació del finançament amb fons públics inclosos en els Pressupostos Generals de l’Estat de les activitats d’R+D+I per a l’any 2017.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Catalunya

Informe de seguiment 2017 del Pla d’acció de la RIS3CAT 2015-2020
El 20 d’octubre es va publicar el primer informe de seguiment del Pla d’acció de la RIS3CAT 2015-2020, que presenta les primeres dades dels projectes que s’han executat fins al 30 de juny en el marc de l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya 2015-2020 (RIS3CAT), estratègia que estableix les prioritats de les polítiques públiques de recerca, desenvolupament i innovació i les actuacions que es poden beneficiar del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.
Llegiu-ne més
shadow bottom
CIMTI: per transformar la innovació en benestar
El Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI) es va presentar el passat mes d’octubre a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona amb l’objectiu final de millorar el benestar dels ciutadans. Per fer-ho es vol fer valer la innovació del sistema de salut i social promovent projectes que tinguin un gran impacte sobre la millora i el benestar dels pacients.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

Un estudi qualitatiu avala que la recerca finançada per l’ERC és recerca de frontera
El Consell Europeu de Recerca (ERC) ha publicat l’estudi Qualitative Evaluation of Completed Projects Funded by the European Research Council (2016), en què s’analitzen de manera qualitativa els resultats dels projectes, finalitzats l’any 2014, finançats per l’ERC. L’estudi confirma que el 73 % dels projectes avaluats han fet grans avenços científics d’acord amb la seva missió. També conclou que l’ERC està complint els seus objectius en finançar projectes d’alt risc (high-risk/high-gain) i projectes de recerca de frontera de caràcter interdisciplinari.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Rivalitat científica Barcelona-Madrid a Nature
En la seva edició del 19 d’octubre, i en el marc del referèndum de l’1 d’octubre, la revista Nature es feia ressò de la rivalitat científica entre Barcelona i Madrid. A l’article es constata que, des de fa anys, ambdues ciutats competeixen per ser la primera ciutat en ciència d’Espanya. L’any 2015, aproximadament el 39,2 % dels articles de recerca publicats a la base de dades de Scopus van ser produïts per científics de Barcelona, enfront del 36,6 % que provenien de Madrid. Barcelona es manté lleugerament per davant tot i tenir una mica més de la meitat dels centres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i prop de 2.000 investigadors menys que la capital.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

Intel·ligència artificial que aprèn sense humans
Un programa d’intel·ligència artificial, anomenat AlphaGo Zero, ha après en tan sols tres dies el que la humanitat ha trigat milers d’anys a aprendre i, a més, ho ha fet de manera totalment autodidacta i sense cap ajuda externa. El programa s’ha convertit en el millor jugador de go del món en un torneig a cent partides, que ha guanyat 100-0 contra el programa AlphaGo, que l’any passat va derrotar el campió mundial Lee Sedol.
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’ADN neandertal afecta la nostra salut
A partir d’un fragment d’os d’una femella neandertal de 50.000 anys d’edat els investigadors han seqüenciat un genoma complet i han pogut identificar els gens que molts humans han heretat dels neandertals. Aquest ADN podria influir en els nivells de colesterol, l’acumulació de greixos a la zona del ventre i el risc d’esquizofrènia, així com altres malalties.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

QuSide: solucions quàntiques per a la ciberseguretat
Una nova empresa d’alta tecnologia, QuSide, spin-off (empresa derivada) de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ha desenvolupat tecnologia quàntica per aplicar-la a la ciberseguretat i la supercomputació. L’empresa explota tecnologies fotòniques per desenvolupar productes que proporcionen una seguretat i un rendiment sense precedents a l’era de la informació. Actualment, QuSide està desenvolupant petits microxips que exploten les propietats quàntiques de la llum per equipar qualsevol dispositiu electrònic amb els millors números aleatoris possibles i oferir una encriptació forta.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Bones pràctiques en gestió de coneixement a l’Administració pública catalana
El passat mes d’octubre va tenir lloc a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) la jornada «Parlem de recerca: apropant l’acadèmia i les polítiques públiques», per reflexionar sobre la recerca en polítiques públiques com a eina per a la presa de decisions. Es van presentar les conclusions de set estudis finançats el 2015, en els quals hi havien participat membres d’InnoGent, a través de la convocatòria de subvencions a treballs de recerca sobre gestió i administració públiques que promou anualment l’EAPC.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

Màscares amb impressió en 3D en el tractament del càncer de pell
Un grup d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV), de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus ha trobat una solució per fer més fàcil el tractament de radioteràpia dels pacients amb càncer de pell a la zona nasal. Amb un escàner i una impressora en 3D ha fet una peça personalitzada que servirà per protegir la pell sana que envolta el tumor que ha de rebre radiació.
Llegiu-ne més
shadow bottom
«Lapillitubus montjuichensis», el primer fòssil urbà descobert en edificis modernistes de Barcelona
Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat Carlos III de Madrid han trobat un icnofòssil urbà, el primer descrit en un edifici modernista a Catalunya i a tot Europa. La icnologia és una disciplina de la paleontologia que estudia les traces o empremtes fòssils que ha deixat l’activitat dels organismes en el passat, i en els darrers anys els fòssils urbans han cridat l’atenció dels científics i del públic general.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Descobert un nou mecanisme del paràsit de la malària al Sincrotró ALBA
Un equip internacional de científics ha descobert nous detalls sobre com actua el paràsit de la malària un cop ha infectat els glòbuls vermells. Hem pogut entrevistar dos investigadors participants en l’estudi: Sotirios Magkos, de la Universitat de Copenhagen, i Ana Joaquina Pérez-Berná, del Sincrotró Alba, on s’ha dut a terme una part important de la recerca. Aquest descobriment ha estat possible gràcies a la combinació de dues modernes tècniques de microscòpia: la de fluorescència de raigs X i la tomografia de raigs X tous; aquesta segona s’ha dut a terme al Sincrotró ALBA.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

Biomiics (Biología en Cómics), entrevista a la il·lustradora Miriam Rivera
Miriam Rivera és la biòloga il·lustradora de la web Biomiics (Biología en Cómics), de divulgació científica. Ha col·laborat amb Il·lustraciència, Galènia Comunicació Mèdica i Scenio. Els seus còmics permeten treballar a l’aula temes específics de biologia com ara les vacunes, els antibiòtics o els gens, o altres de més genèrics com ara les diferents modalitats de recerca, la Marxa per la Ciència o la situació de les dones científiques. També escriu un blog on parla d’il·lustració científica i representació/visualització de dades.
Llegiu-ne més
shadow bottom
ICIQ Virtual Lab: química a un sol clic!
L’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) ha impulsat una nova iniciativa de divulgació i educació anomenada ICIQ Virtual Lab, una pàgina web que conté apunts de química, experiments (que es poden fer a casa) i informació sobre tallers per a tots els públics. La pàgina està disponible en català i castellà, i properament estarà disponible en anglès.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

A la recerca del Reactable
'A la recerca del Reactable' és el primer número d'una col·lecció de còmics (RecerCòmics) impulsada per la Direcció General de Recerca per donar a conèixer casos d’èxit de transferència de coneixement. La proposta d’iniciar aquesta col·lecció de còmics té l’objectiu de mostrar l’impacte que tenen, al teixit empresarial i a la societat, els resultats de la recerca que es fa a les universitats i als centres de recerca catalans.
Llegiu-ne més
shadow bottom
ERC = Science²
«ERC = Science²» és una campanya de comunicació paneuropea destinada a difondre la recerca científica finançada pel Consell Europeu de Recerca (ERC) i el possible impacte que pugui tenir sobre la societat. El portal està dirigit per Science|Business en associació amb set socis, que aporten les seves pròpies àrees d’especialització.
Llegiu-ne més
shadow bottom
RIU.net
RIU.net és una aplicació de mòbil desenvolupada pel grup de recerca Freshwater Ecology and Management (FEM) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona (UB). Aquesta aplicació té l’objectiu de fer una diagnosi de la qualitat del riu, avaluar l’estat hidrològic i ecològic dels rius, aprendre quins organismes hi viuen, proporcionar dades als investigadors i contribuir a millorar la gestió i la conservació dels rius.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Nou web de la UPC
Els continguts del nou web de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) s’han reestructurat funcionalment per tal que es trobin d’una manera més clara i per millorar així l’experiència de l’usuari. Des del punt de vista visual, amb un protagonisme més gran de la imatge. El nou disseny responsiu adapta els continguts automàticament a qualsevol dispositiu mòbil.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Novetats del web

Nou apartat sobre projectes cofinançats pel FEDER a la pàgina web de la SUR
El nou apartat mostra informació sobre els projectes cofinançats amb fons FEDER en el marc dels programes operatius FEDER de Catalunya 2007-2013 i 2014-2020.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Twitter Facebook Imprimeix
Contacte | Alta Butlletí | Baixa Butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472

Generalitat de Catalunya