RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Octubre 2017 #131

Catalunya

Primer reconeixement del Pla de Doctorats Industrials
El govern de la Generalitat de Catalunya ha reconegut les primeres promocions del Pla de Doctorats Industrials, corresponents al pla pilot del 2012 i a les convocatòries del 2013 i el 2014. A l’acte es va distingir els doctorands, els directors de tesi i els responsables de supervisar a l’empresa els 127 projectes de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) realitzats en el marc d’aquest pla i que són en la fase final o ja han acabat, amb l’obtenció del títol de doctor.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

Indicadors d’innovació europea 2017
La Comissió Europea (CE) ha publicat les edicions del 2017 dels informes European Innovation Scoreboard i Regional Innovation Scoreboard. Cadascun dels informes presenta un quadre d’indicadors que analitza el rendiment de la innovació a escala estatal i regional. A més, s’hi valoren les fortaleses i febleses dels sistemes d’innovació i s’hi identifiquen àrees de millora.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

El gran llegat de Cassini
La missió internacional Cassini va concloure l’exploració del sistema de Saturn submergint-se en l’atmosfera del planeta gasós. La confirmació del final de la missió va arribar a la NASA el 15 de setembre passat, a les 11.55 UTC (temps universal coordinat), amb la pèrdua del senyal de la nau produïda 83 minuts abans a Saturn, a uns 1.400 milions de quilòmetres de la Terra, després de 13 anys d’exploració. Aquest final va assegurar que les llunes gelades de Saturn, en particular l’oceà de la lluna d’Encèlad, no quedessin contaminades per microbis de la Terra que podrien romandre a bord de la nau.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Els comportaments socials dels gossos van lligats a la sensibilitat a l’oxitocina
Segons un estudi, la tendència dels gossos a buscar contactes amb els seus propietaris està associada a variacions genètiques relacionades amb la sensibilitat a l’hormona oxitocina. Els resultats contribueixen al nostre coneixement de com els gossos han canviat durant el seu desenvolupament de llop a mascota. Un aspecte d’això és la seva disponibilitat a «demanar ajuda» davant d’un problema que sembla massa difícil i els investigadors sospitaven que l’oxitocina hi estava involucrada.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

Pic2Recipe per esbrinar els ingredients d’un plat a partir d’una fotografia
Investigadors de la UPC i de l’MIT han desenvolupat un projecte pioner en intel·ligència artificial anomenat Pic2Recipe, una eina que, a partir de la fotografia d’un plat presa des del telèfon mòbil, pot predir els ingredients que s’han fet servir per elaborar-lo i suggereix receptes similars.
Llegiu-ne més
shadow bottom
El CVC desenvolupa un sistema de reconeixement òptic de partitures per preservar el patrimoni musical
Investigadors del Centre de Visió per Computador (CVC) i del Departament d’Art i de Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) estan col·laborant per preservar, catalogar i difondre els documents de música històrica i per evolucionar cap al tractament digital de la informació musical. Junts han desenvolupat l’eina OMR (Optical Music Recognition), que permet que l’ordinador reconegui una partitura escanejada i la converteixi a un format digital. Aquest és un procés similar al que es fa servir en OCR (de l’anglès optical character recognition, o reconeixement òptic de caràcters) per a la digitalització de textos impresos, que és capaç de reconèixer els caràcters prèviament escanejats.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

Les observacions a la supernova Cassiopeia A no expliquen el mar de raigs còsmics que ens envolta
Les observacions que han realitzat els astrofísics amb els telescopis MAGIC (Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov Telescope) a la supernova Cassiopeia A mostren que aquesta supernova accelera les partícules cap a anergies molt per sota de l’energia que esperaven i que creien que explicava l’abundància de raigs còsmics de la nostra galàxia.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Quasi la meitat dels homes de la península Ibèrica provenen del mateix home que va viure fa 4.500 anys
Mitjançant l’anàlisi de mostres d’ADN de gairebé 3.000 homes de la península Ibèrica i França, un equip científic que ha estudiat la variant R1b-DF27 del cromosoma Y ha revelat que el 40 % dels homes espanyols i portuguesos descendeix d’un avantpassat comú que va viure fa 4.500 anys. Al País Basc aquest percentatge és del 70 %, però més enllà dels Pirineus, només un 10 % són portadors d’aquesta variant.
Llegiu-ne més
shadow bottom
S’ha descobert un nou tipus d’ones mecàniques resultants de la col·lisió entre cèl·lules
Investigadors de l’IBEC han observat per primera vegada en teixits vius com de la col·lisió entre dos teixits cel·lulars emergeixen ones mecàniques que es propaguen.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Els investigadors troben nous mecanismes per combatre la inflamació crònica en artritis reumatoide
Un estudi d’investigadors del grup de recerca d’artropaties inflamatòries de l’IDIBAPS estableix per primera vegada els mecanismes cel·lulars i moleculars essencials per resoldre la inflamació en l’artritis crònica, tant en models animals com en pacients amb artritis reumatoide.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

Ambientech, un portal d’educació ambiental
El portal educatiu de l’associació Ambientech té per objectiu difondre i facilitar l’aprenentatge de les ciències, la tecnologia i el medi ambient a alumnes d’ESO, batxillerat i cicles formatius. D’una banda, aporta coneixements bàsics de ciències i tecnologia i, de l’altra, consciencia la joventut perquè assumeixi actituds de responsabilitat amb el medi ambient.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

22a Setmana de la Ciència
La 22a Setmana de la Ciència se celebrarà del 10 al 19 de novembre, amb centenars d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic arreu de Catalunya.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Elemental haiku, química poètica
Mary Soon Lee és una escriptora que ha elaborat una revisió de la taula periòdica per explicar cada element amb un haiku. La taula és accessible des del web de la revista Science.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Butlletí BSC
El butlletí del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) conté notícies sobre les principals publicacions científiques que difonen les recerques que es duen a terme en aquesta gran instal·lació. També destaca les col·laboracions amb institucions públiques i altres agents vinculats al sistema d’R+D.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Health & Bio Team Dating
Health & Bio Team Dating torna a Barcelona després de l’èxit de les primeres edicions. Aquest acte, que se celebrarà el proper 21 de novembre, se centrarà en la creació d’equips mitjançant reunions de speed dating (cites ràpides) de 30 minuts per fomentar un treball en xarxa efectiu. La data d’inscripció finalitza el 13 de novembre.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Contacte | Alta butlletí | Baixa butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472