RECERCAT
El butlletí de la recerca a Catalunya
Secretaria d'Universitats i Recerca
Setembre 2017 #130

Catalunya

Comunicat de les universitats i dels centres de recerca de Catalunya
El passat 21 de setembre es van reunir els màxims representants del conjunt d’universitats i centres de recerca de Catalunya (una seixantena d’institucions que representen prop del 90% del sistema) per valorar la situació creada a Catalunya de resultes de les actuacions de l’Estat espanyol en els darrers dies. A la reunió hi van assistir també representants dels sindicats i de les associacions d’estudiants.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Com hauria de ser el futur de la recerca i la innovació a la Unió Europea?
Recentment, la Generalitat de Catalunya ha obert una consulta pública per contribuir al disseny del futur programa europeu de finançament de l’R+D+I, a fi d’assegurar que les prioritats de Catalunya hi quedin reflectides.
Llegiu-ne més
shadow bottom
25è aniversari de l’Institut de Física d’Altes Energies
L’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), consorci de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona, es va establir com a entitat jurídica independent l’any 1991 i el passat 7 de juliol va celebrar els 25 anys de la seva fundació.
Llegiu-ne més
shadow bottom
La nova edició del Manual de Frascati, traduïda al català
La setena edició del Manual de Frascati, el manual internacional que defineix què es pot considerar R+D i què no, ha estat traduïda al català. Aquesta edició del Manual, que estava disponible en anglès i francès, idiomes oficials de l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), també ha estat traduïda al coreà. Es preveu que l’edició en castellà es publicarà al llarg de l’any 2017.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Món

Una pantalla digital tàctil per a persones amb discapacitat visual, nou repte del premis Horizon
Els Horizon Prizes han obert les convocatòries de cinc nous reptes, entre els quals destaca el premi per buscar una solució tàctil per a persones cegues amb discapacitat visual perquè puguin accedir a la informació digital.
Llegiu-ne més
shadow bottom
JRC Data Catalogue
El Joint Research Centre (JRC) ha presentat la plataforma JRC Data Catalogue d’accés obert a dades científiques. Aquest catàleg pot proporcionar a científics, responsables polítics, periodistes i altres usuaris un accés ràpid a les dades científiques d’un ampli ventall de temes en recerca finançada pel mateix JRC.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Ciència

L’agricultura i els canvis dietètics han modificat els gens europeus moderns
Un estudi descriu com els canvis en la dieta dels europeus després de la introducció de l’agricultura fa 10.000 anys van portar a adaptacions genètiques que afavorien les tendències dietètiques del moment.
Llegiu-ne més
shadow bottom
«Esponges» de nanofibres ceràmiques flexibles
Els materials ceràmics tendeixen a quedar fets miques quan es deformen, però una nova recerca mostra una manera de crear nanofibres ceràmiques ultrafines deformables i resistents a altes temperatures amb una gran varietat d’usos potencials, des de la depuració d’aigua fins a materials aïllants flexibles.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Innovació

Transformar depuradores en biorefineries
El grup de recerca GENOCOV de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Aigües de Manresa han inaugurat a les instal·lacions de l’estació depuradora d’aigües residuals de Manresa-Sant Joan una planta pilot de tractament d’aigües que genera productes de valor afegit, simultàniament al procés de depuració. La tecnologia desenvolupada pot transformar les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) en petites biorefineries, cosa que impulsaria el sector vers un escenari d’economia circular.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Una aplicació mòbil perquè les persones sordcegues accedeixin als continguts televisius
El programari PervasiveSUB permet a les persones sordcegues interpretar els continguts de televisió a través d’una la línia de Braille. El sistema recull els subtítols de les cadenes de televisió i els envia a un servidor central, des del qual són reenviats als telèfons intel·ligents o les tauletes de les persones que tenen instal·lades l’aplicació gratuïta GoAll, i des d’allà a la línia Braille de la persona sordcega.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Universitats i centres

La UPC desenvolupa un exoesquelet robòtic que ajuda a caminar a pacients amb lesió medul·lar
Un exoesquelet robòtic desenvolupat pel Laboratori d’Enginyeria Biomecànica (BIOMEC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) permet que persones amb lesions a la medul·la espinal adquireixin mobilitat per caminar.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Les poblacions neolítiques feien servir l’eco per escollir l’indret on plasmar les pintures rupestres
Una recerca internacional en l’àmbit de l’arqueoacústica mostra que les poblacions prehistòriques entenien el paisatge no només en funció dels elements tangibles, sinó també dels intangibles, com el so. Aquesta és la conclusió a la qual han arribat els arqueòlegs dels jaciments de Baume Brune (Vaucluse, França) i de la vall d’Ividoro (Pulla, Itàlia), que han conclòs que les poblacions neolítiques tenien en compte l’eco a l’hora d’escollir quins llocs decorarien amb pintures rupestres.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Euclid Flagship: el catàleg de galàxies simulat més gran que s’ha desenvolupat mai
Investigadors de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, IEEC-CSIC) i del Port d’Informació Científica (PIC) –Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT)–, en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Zuric, han participat en el catàleg de galàxies més gran construït fins ara. El catàleg de galàxies simulat, anomenat Euclid Flagship, conté més de 2.000 milions de galàxies simulades que imiten detalladament les propietats de les galàxies observades fins ara i es basa en simulacions de distribucions de matèria fosca.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Detecció precoç de malalties neurodegeneratives en pacients amb trastorns del son
Un estudi en què han participat l’Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS-UB i l’Hospital Universitari d’Aarhus (Dinamarca) demostra per primera vegada que, mitjançant la tomografia per emissió de positrons (PET), una tècnica de diagnòstic per la imatge, es poden detectar de manera precoç malalties neurodegeneratives, com el Parkinson, en pacients amb trastorns del son en fase REM que encara no tenen símptomes típics de la malaltia. Aquesta tècnica permet observar la inflamació i falta de dopamina en la substància negra, la part del cervell que quan està malmesa provoca la malaltia de Parkinson.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos educatius

Com es desenvolupen els fàrmacs, el videojoc
Un videojoc publicat en el portal del programa Xplore Health mostra el procés de desenvolupament dels fàrmacs i les implicacions ètiques d’aquest llarg procés fins al seu llançament al mercat. El joc es pot descarregar per jugar-hi a telèfons mòbils i tauletes tàctils.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recomanacions

Campanya «IRB Barcelona Futur»: micromecenatge per a formació
La iniciativa té l’objectiu d’ajudar els científics joves a iniciar la seva carrera a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), «per començar a treballar avui en els descobriments de demà».
Llegiu-ne més
shadow bottom
Primera memòria anual del BIST
L’Informe anual 2016 del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) ja està disponible en anglès i en català al seu web. Es tracta de la primera memòria d’aquesta institució, creada l’any 2015, on es descriuen les activitats que el BIST ha desenvolupat durant l’últim any en les seves àrees estratègiques prioritàries.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Publicacions de la NASA en obert
La NASA ofereix, en format electrònic i en obert, les publicacions editades els darrers anys. Les publicacions són descarregables en formats PDF, EPUB i MOBI.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Amb l’aigua al coll, de Daniel Arbós
Aquesta novel·la és una crítica demolidora de les teràpies alternatives i, en definitiva, dels límits entre ciència i pseudociència, dels quals s’aprofiten entabanadors de tota mena.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Novetats del web

Actualitzada la pàgina web de la SUR sobre dones i ciència
Han estat actualitzats els continguts de la pàgina web de la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR) on es pot trobar informació sobre dones científiques.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Twitter Facebook Imprimeix
Contacte | Alta butlletí | Baixa butlletí | Tots els números | Avís legal

ISSN: 1886-676X | Dipòsit legal: 89857472